Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na přehlídce Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém po půlstoletí zahrají 800. představení

05. 10. 2019 | 8:00

Krkonošské Vysoké nad Jizerou bude od příštího víkendu už popadesáté hostit ochotnický festival Krakonošův divadelní podzim. Souborů, které na něm dosud vystoupily, bylo už skoro 150, z toho pět ze zahraničí. Letos se na přehlídce odehraje už 800. představení. ČTK to řekla ředitelka festivalu Svatava Hejralová.

vysoké OchotníciDva
archivní foto

Divadelní přehlídka venkovských souborů potrvá v divadle Krakonoš od pátku 11. října devět dnů. Za fenomén festivalu považuje Hejralová diváky, i pro letošní rok je většina představení už vyprodaná. "Je to skvělá věc, protože když si vezmete, že Vysoké nemá ani 1000 obyvatel a my vyprodáme 4500 vstupenek, tak to je úplně úžasné. Jezdí sem lidé z okolí," uvedla. Od prvního ročníku až dosud podle ní představení vidělo dohromady asi 220.000 lidí.

Některé soubory hrály svůj titul na jednom ročníku přehlídky dvakrát a některé hry se objevily opakovaně. Diváci tak zatím mohli vidět přes 370 titulů od bezmála 290 autorů. "Nejčastěji to byla Maryša a Naši furianti, z autorů jsou nejhranější Gogol, Jirásek a Tyl," uvedla ředitelka festivalu. Stroupežnického hra Naši furianti v upravené verzi je i letos na repertoáru přehlídky.

Jubileum festivalu připomene nová publikace, pamětní mince, výstava i dokumentární film trvající zhruba 75 minut. "Je to průřez průběhu přehlídky, jak se začíná úklidem divadla a zase se končí úklidem divadla," uvedla Hejralová. Novinkou bude odpolední videokavárna s promítáním různých dokumentů, které se vztahují k přehlídce či divadlu Krakonoš. Divadlo ve Vysokém nad Jizerou se stavělo před 94 lety a tamní divadelníci jsou na něj pyšní. Tvrdí, že jsou jediným ochotnickým souborem v zemi, který vlastní divadelní budovu.

Soutěžní část Krakonošova divadelního podzimu je určená pro soubory z obcí s maximálně 5000 obyvateli. Vítězné inscenace jsou nominovány na Jiráskův Hronov. Letos o to bude usilovat sedm souborů, v nesoutěžní části se představí dalších pět a na programu je i beseda s hercem Tomášem Töpferem. Součástí festivalu je i koncert pěveckého sboru Mládí, každodenní rozborové semináře k jednotlivým soutěžním představením, vzdělávací kurzy, vítání souborů před divadlem či večerní posezení se soubory.

čtk