Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Semilsku skončila náročná oprava silnice z Podbozkova do Cimbálu, kterou turisté využívají k cestě do jeskyní

15. 06. 2021 | 19:27

Na Semilsku skončila náročná oprava silnice z Podbozkova do Cimbálu, kterou turisté využívají k cestě do Bozkovských jeskyní. Tento úsek silnice je klikatý a vede komplikovaným terénem, bylo proto třeba zajistit sjíždějící strmé svahy pod silnicí i nad ní. Celkové náklady na stavbu tak překročily 126 milionů korun, řekl u příležitosti otevření silnice ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

silnice (3)
Foto: LK

Krajská silnice 288 v úseku Podbozkov - Cimbál je hlavní přístupovou komunikací ze Semil pro obce Bozkov a Jesenný. Zároveň tvoří alternativu k silnici ze Semil do Železného Brodu. Rekonstrukci dvoukilometrového úseku financoval Liberecký kraj. Podle Svitáka byla obtížná i proto, že silnice má řadu propustků a opěrných zdí, které potřebovaly opravu. Na projekt získal Liberecký kraj dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Foto: LKPodmínkou dotace bylo podle hejtmanova náměstka vypsání výběrového řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC (FIDIC the Yellow Book) formou "Vyprojektuj a postav". Podobný systém, kdy dodavatel zajistí projektovou dokumentaci i realizaci, do té doby používal kraj jen u demolic v Ralsku, u stavby silnic šlo o pilotní projekt. "Tento systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí. Tam, kde v průběhu stavby dochází k nějakým změnám, umožňuje rychle reagovat," řekl Sviták.

Foto: LKPráce na silnici začaly loni na jaře, v zimním období se zastavily a znovu se dělníci na úsek vrátili letos na jaře. Původní odhad nákladů přesáhl 138 milionů korun bez DPH, díky soutěži se ale cena výrazně snížila. Ušetřené peníze z dotace využil Liberecký kraj k přestavbě nepřehledné křižovatky Ostrý roh v Jablonci nad Nisou na kruhový objezd. Zatímco křižovatka už je od loňského 21. října hotová, práce na silnici z Podbozkova do Cimbálu skončila až teď.

čtk