Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Valdštejně se děti vydávají po stopách dávných pověstí z Českého ráje

10. 08. 2019 | 13:03

Se začátkem letních prázdnin odstartovaly na Valdštejně i oblíbené speciální dětské prohlídky s rytířem a princeznou. Ty si od začátku července nenechalo ujít přes dva tisíce lidí. 

princezna1
Foto z www.turnov.cz

Hrady a zámky se v období letních prázdnin snaží pro rodiče s dětmi vymýšlet nejrůznější zajímavé programy, které by byly vtipné a zároveň naučné. Ne jinak tomu je i na hradě Valdštejně. Stejně jako v minulých letech, i letos zařadil jeden z nejstarších hradů Českého ráje do svého „repertoáru“ oblíbené dětské prohlídky s loupeživým rytířem. S ním děti pátrají po pokladu a společně se snaží zlomit dávnou kletbu, která na rytíře byla seslána. Cestou za pokladem se (nejen) dětští návštěvníci dozvědí zajímavosti ze středověkého dobývání hradu, poznají hladomornu či tajemná zákoutí původní zříceniny Valdštejna. Na konci cesty je čeká vytoužený poklad a glejt se zásadami rytířství, který je odměnou za jejich statečnost.

Druhým typem dětské prohlídky je putování hradem s princeznou Kateřinou. Právě Kateřina, s přízviskem „ze Strážnice“, byla poslední dochovanou majitelkou, která skutečně na Valdštejně žila. Společně s ní se děti vydávají po stopách dávných pověstí z Českého ráje, přičemž na konci cesty je čeká vzácný poklad. Cestu k pokladu lemují známé i méně známé postavy z českorajských pověstí, jako např. Bílá paní či víla Jizerína. S princeznou se navíc návštěvníci podívají do běžně nepřístupného místa hradu, kterým je nádherný krov barokní kaple sv. Jana Nepomuckého. Prohlídku zpravidla uzavírá tón hradního zvonu, který je umístěn právě nad krovem této kaple. 

Dětské prohlídky vstupují nyní do své druhé poloviny a věříme, že si své příznivce stále najdou. Do konce srpna tak můžete každé pondělí a středu pátrat po pokladu s loupeživým rytířem a v úterý a ve středu se ponořit s princeznou Kateřinou do tajemných pověstí Českého ráje. Prohlídky začínají vždy v 11, 13 a 15 hodin (v úterý 13. 8. je prohlídka s princeznou kvůli audiencím vévody pouze v 11 hodin). Těšíme se na Vás!

www.turnov.cz