Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na výstavě v Semilech je až do ledna přes 50 nejrůznějších betlémů. O svátcích je ale muzeum zavřené

25. 12. 2021 | 8:11

Na vánoční výstavě muzea v Semilech je přes 50 betlémů nejrůznějších materiálů, velikostí, zpracování a stáří. Vystavená je tak i divadelní opona či betlém z 200 let starého chlebového těsta. Ředitel muzea Miroslav Šnaiberk uvedl, že chtěli, aby výstava byla co nejvíce pestrá a zároveň na ní byly betlémy, které dosud muzeum nevystavovalo.

Betlém mad Sochora má účetní hodnotu asi 35 tisíc korun. Skutečná sběratelská hodnota je pochopitelně mnohem vyšší.
Ilustrační foto, Mad

do 27. 12. ZAVŘENO

28. - 30. 12. OTEVŘENO

31. 12.  a 1. 1. ZAVŘENO

Zdroj: https://www.muzeumsemily.cz/

V expozici jsou tak betlémy, které jsou zapůjčené z muzeí ve Dvoře Králové nad Labem, Jičíně, Mnichově Hradišti a Jilemnici. "Ze sbírek těchto institucí je nyní v Semilech k vidění například rozměrná divadelní opona s motivem barokního betléma Matyáše Bernarda Brauna z Kuksu, královédvorský mechanický betlém Ladislava Cermana s pohyblivými figurkami či rozměrný skříňkový betlém sestavený z ručně malovaných figurek z dílny mnichovohradišťského malíře Václava Ningera z první poloviny 19. století," řekl Šnaiberk.

Mezi zajímavé patří podle něj určitě i 200 let starý betlém z chlebového těsta či betlém z tragantu, což je bílá pryskyřice, která se získávala nařezáváním kůry ze stromů rostoucích v Řecku, Turecku či Íránu. Ze své sbírky semilské muzeum vystavilo skříňkový betlém z kozákovských polodrahokamů se skleněnými figurkami od Jaroslava Brychty.

Betlémy má muzeum zapůjčené i od soukromých sběratelů. Mezi ně patří například dvě řezbářská díla Zdeňka Lindnera, kdy jedním z nich je dvoukřídlý betlém z kostela sv. Petra a Pavla. Další betlémy jsou keramické, papírové, z pečiva, ze šustí či ze skla. "Betlém z přírodnin pak vyrobily děti z přírodního klubu Kořínek, sídlícího v zelené roubence v Jílovecké ulici," dodal Šnaiberk. Vánoční výstava muzea se jmenuje Za Betlémskou hvězdou, potrvá do ledna příštího roku.

čtk