Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Návštěvnost infocenter v Českém ráji zaznamenala v hlavní turistické sezoně mírný pokles

05. 11. 2021 | 5:40

Stejně jako v minulých letech monitorovalo i letos Sdružení Český ráj návštěvnost regionu v hlavní turistické sezoně. „V tuto chvíli máme k dispozici sezonní čísla od 14 informačních center, se kterými spolupracujeme,“ říká Jitka Kořínková ze Sdružení Český ráj.

inocentrum  navstevnost 03
Foto: Pavel Charousek

Jak letošní sezonu pracovníci infocenter hodnotí? Celková čísla návštěvnosti ukazují pokles, který se potvrdil na infocentrech v Jičíně, Turnově, Mnichově Hradišti, Mladé Boleslavi a Nové Pace.

Návštěvnost srovnatelnou s loňských rokem pak zaznamenali například pracovníci IC v Železném Brodě, Lomnici nad Popelkou, Semilech, Sobotce, v Nové Pace a v Autocampu Sedmihorky.

Naopak z nárůstu počtu návštěvníků se mohou radovat v infocentru ve Svijanech a ve Zvířeticích.

Pozitivní také je, že mnohá infocentra zaznamenávají trvající zvyšování zájmu o turistické suvenýry a regionální produkty a s tím související růst tržeb oproti minulým sezonám.

Nejnavštěvovanějším informačním centrem v regionu zůstává jičínské „íčko“, které ve sledovaných měsících červen – září navštívilo téměř 50 tisíc turistů.

Foto: Pavel CharousekPro jičínské Íčko byla uplynulá sezona zejména zatěžkávací zkouškou pro nově rekonstruované prostory. „Máme za sebou poněkud zvláštní sezonu, se kterou jsme ale v Jičíně spokojeni. Podařilo se spustit nový web pro turisty, máme nové informační tabule a úspěch zaznamenal i náš audioprůvodce. Dveřmi nového infocentra prošlo o prázdninách přes 35 tisíc turistů,“ hodnotí vedoucí zdejšího informačního centra Radka Tobolková.

V pomyslném žebříčku návštěvnosti za Jičínem následuje informační centrum v Autocampu Sedmihorky (30 102 návštěvníků), RTIC Turnov (15 760) a IC Mladá Boleslav (10 888).

Turnovské infocentrum má naopak za sebou sezonu v provizorních prostorách ve Skálově ulici, zatímco prostory na náměstí Českého ráje procházejí rekonstrukcí. „Bohužel při přestavbě informačního a návštěvnického centra došlo ke stavebně dodavatelským komplikacím, a tak jsme se na hlavní sezonu nemohli přestěhovat a museli jsme zůstat v náhradních prostorách, které nejsou přímo na náměstí, což se také mimo jiné odrazilo na letošní návštěvnosti. Přesto turisté, kteří k nám přišli, byli s poskytnutými službami spokojeni,“ doplnila Eliška Gruberová, ředitelka příspěvkové organizace Turnovské památky a cestovní ruch.

TZ/Sdružení Český ráj