Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Turnově potřebuje větší ARO a urgentní příjem za 170 milionů korun

06. 01. 2023 | 16:26

Nemocnice v Turnově na Semilsku, která patří pod Krajskou nemocnici Liberec (KNL), potřebuje větší anesteziologicko-resuscitační oddělení a také urgentní příjem. Vyřešit by to měla vestavba mezi dvěma současnými pavilony nemocnice, náklady na stavbu odhadli projektanti včetně daně z přidané hodnoty na více než 170 milionů korun.

AROknl3
ilustrační foto je z liberecké krajské nemocnice, "větší sestry" nemocnice turnovské.

V přípravě je také další pavilon za 167 milionů korun, který by měl řešit lůžkovou kapacitu a zázemí zdravotníků, řekl ČTK turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Klíčovým projektem krajské nemocnice je v současné době Nový pavilon urgentní medicíny v Liberci, který bude stát přes tři miliardy korun. Stavba by měla začít ještě letos a z velké části ji bude platit Liberecký kraj jako majoritní vlastník. Na financování stavby se ale podílejí také menšinoví vlastníci krajské nemocnice, kterými jsou právě Turnov a také Liberec a Frýdlant. Vedle této stavby je ale podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) třeba zajistit také investice do nemocnic v Turnově a Frýdlantu.

"Investice do Turnova a Frýdlantu považujeme za stejně důležité, jako je centrum urgentní medicíny, že je rozvoj všech tří areálů stejně důležitý se ukázalo teď při havárii v operačních sálech v Liberci. Operační sály v Turnově pomohly tu situaci zvládnout stejně tak jako sály ve Frýdlantu. Ty investice jsou naplánované, už po neděli se budeme bavit o financování," doplnil Půta. Krajská nemocnice má podle něj za sebou úspěšné ekonomické období, a pokud se akcionáři zavážou projekty spolufinancovat, mělo by podle něj být dost peněz k tomu, aby práce začaly.

Přístavba s urgentním příjmem už má podle Hockeho i stavební povolení a prováděcí dokumentaci, je třeba jen vyřešit financování, město je připraveno se na něm podílet. Nemocnice podle starosty potřebuje urgentní příjem, klíčová je také modernizace a zvětšení ARO. "Máme šest lůžek a potřebujeme jich devět, aby operační sály mohly využít svoji kapacitu, abychom se mohli postarat o pacienty," řekl Hocke. Vzniknout by tam podle něj měl i další zákrokový sál a ambulance IBD centra, které se specializuje na léčbu a prevenci chorob trávicího ústrojí.

Druhý pavilon by měl zajistit rozšíření lůžkové kapacity nemocnice a především umožní zrušit pětilůžkové pokoje a zvýšit komfort pro pacienty. Vzniknut tam má také zázemí pro personál, které dlouhodobě nevyhovuje. Tento projekt má zatím podle Hockeho zpracovanou dokumentaci pro územní řízení.

čtk