Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice ve Vysokém nad Jizerou má dva nové sály. Více operací zkrátí čekací doby

19. 06. 2020 | 17:53

Více operací, zkrácení čekací doby u ambulantních zákroků na polovinu i lepší podmínky pro lékaře a pacienty získá městská nemocnice ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku díky dvěma nově vybudovaným operačním sálům za bezmála deset milionů korun. Začnou se zprovozňovat příští týden, pravděpodobně v úterý, řekl dnes novinářům ředitel Ústavu chirurgie ruky Ludvík Hovorka.

nemocnice operace
Ilustrační foto

Městská nemocnice je specializovaným pracovištěm, kde víc než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Nové sály se dvěma pokoji následné péče vznikly na místě, kde před tím byla rehabilitace. "Rekonstrukce trvala zhruba čtyři až pět měsíců," řekl Hovorka.

S jejich vybudováním se původně počítalo v rámci většího projektu modernizace nemocnice, který se ale bude realizovat nejdřív v příštím roce. Nové sály ale byly už nutností. "To se nedá srovnat, je to jako bychom přešli od petrolejky k elektřině," řekla primářka Alena Schmoranzová.

Dosud měla nemocnice tři operační sály spojené s ambulantním provozem, tyto jsou v jiném patře nemocnice. Podle primářky zákroky lékaři prováděli za ztížených podmínek a při obrovském vypětí. "Pro nás pro lékaře to bylo nepříjemné tím, že jsme byli pořád vyrušovaní, že přes sály někdo chodil. A pro sestřičky a pomocný personál to byla neuvěřitelná oběť, že udržely hygienický standard," uvedla.

Nové sály umožní také navýšit počet výkonů a třeba čekací doba u ambulantních zákroků by se měla snížit zhruba na polovinu, na dva měsíce.

Ročně ve Vysokém provedou kolem 5800 zákroků, ambulantně lékaři ošetří dalších 24.000 lidí. Mimo jiné tam v minulých letech operovali pořezané prsty tenistky Petry Kvitové. Provoz specializovaného ústavu byl v předchozích šesti týdnech omezený v souvislosti s koronavirem. Museli zrušit 430 operací a kontroly u dalších 1400 lidí. Výpadek by nemocnice chtěla dohnat do konce roku.

čtk