Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové Alzheimer centrum v Turnově první klienty přijme v lednu. Výstavba včetně vybavení si vyžádala 44,3 milionu

21. 12. 2020 | 14:27

Nově postavené Alzheimer centrum v Turnově se 24 lůžky přijme první klienty na začátku ledna příštího roku. Plně obsazené by mělo být do poloviny února. ČTK to dnes řekl ředitel městské společnosti Zdravotně sociální služby Turnov (ZSST) Jaroslav Cimbál, které bude Alzheimer centrum provozovat.

AlzTurnov1
archivní foto

Nové sociální zařízení je krčkem spojené se sousedním domovem seniorů Pohoda provozovaným také ZSST. Výstavba včetně vybavení si vyžádala 44,3 milionu korun, městu na to přispěl stát dotací 31 milionů. Stavělo se od jara minulého roku do letošního léta a pak musela vybraná firma dodat vybavení. "Řemeslníci dělají ještě nějaké dodělávky nebo spíše předělávky, jinak je vše připravené," uvedl Cimbál.

Problém byl ale podle něj sehnat zdravotní sestry. "Vypadá to ale, že to vyřešíme," řekl ředitel městské společnosti. Aby mohla být poskytována nepřetržitá péče, potřebovaly Zdravotně sociální služby Turnov přijmout další dvě zdravotní sestry. Hledaly také navíc 13 pečovatelek. "Tam byl zájem vysoký, to bylo bez problémů," dodal Cimbál.

Nové sociální zařízení je určené pro lidi, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu stařecké, Alzheimerovské demence a ostatních typů demencí a pro lidi s chronickým duševním onemocněním a poruchou centrálního nervového systému. V patnáctitisícovém městě žádné takové zařízení dosud nebylo. Pokud už stupeň postižení vyžadoval zvláštní režim a v domově pro seniory Pohoda nebyli péči o nemocného schopni zvládnout, musel být klient předán jinam. Nejvíce využívaná byla léčebna v Kosmonosích vzdálená od Turnova 30 kilometrů.

Do nového Alzheimer centra s 12 pokoji podle Cimbála přestěhují deset klientů ze sousedního domova pro seniory. Ostatní lůžka obsadí žadatelé odjinud. "Konečné posouzení je na zdravotně sociální komisi, kde jsou dva primáři, naše lékařka a je tam i psychiatrička, která bude mít poslední slovo," dodal ředitel městské společnosti, pod kterou patří nejen domov seniorů a Alzheimer centrum, ale také terénní pečovatelská služba ve městě, Centrum aktivních služeb pro seniory a Klub aktivních seniorů. V návrhu rozpočtu města pro příští rok se počítá pro Zdravotně sociální služby Turnov s příspěvkem 21,4 milionu korun, což je o 4,5 milionu více než letos.

čtk