Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odborníci renovují klenot muzea - oponu s třetím nejstarším vyobrazením Turnova

26. 11. 2020 | 14:24

Muzeum v Turnově nechává restaurovat jeden ze svých klenotů. Jde o monumentální divadelní oponu o rozměrech 4,87 krát 7,57 metru z druhé poloviny 19. století, na níž je třetí nejstarší dochované vyobrazení Turnova. Zároveň jde o historicky první oponu tamního divadla, kam se zřejmě vrátí po vybudování přístavby. Počítá se s jejím umístěním na jednu stěnu vestibulu, řekla dnes ČTK ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

TURNhorolezectví1
Budova turnovského murea, foto archiv

Město plánuje, že dostavbu divadla za 100 milionů korun zahájí nejdřív v roce 2022. "Restaurátor nám říkal, že dva roky od restaurování opona vydrží. Když bude zabalená a uložená v adekvátních podmínkách, že se tomu nic nestane. Pak se ale samozřejmě musí někde rozvinout, aspoň na měsíc," uvedla Jakouběová.

V muzeu nejsou prostory, kde by mohla několikametrová opona být trvale vystavena. Od letošního roku ji restauruje akademický malíř Jiří Látal, potrvá mu to do léta příštího roku. "Je to docela náročné kvůli její velikosti," uvedl kurátor turnovského muzea David Marek. Opona byla uložená ve starých sbírkových fondech a byla už ve velmi špatném stavu. "Látka opony je hrozně slabá. Restaurátor ji musel nejprve opatrně očistit a poté narovnat, neboť byla různě zpřehýbaná, jak byla uskladněná," dodal Marek. Podle něj bude nutné oponu zpevnit a jako podklad použít další látku.

O historii opony se toho moc neví. "Pravděpodobně vznikla k otevření divadla roku 1874," uvedl Marek. Svému účelu ale zřejmě dlouho nesloužila. "Ptal jsem se některých pamětníků a třeba jeden osmdesátiletý říkal, že ani jeho maminka, což může být ročník 1900, tak si ji nepamatuje," uvedl Marek. Autorem opony je zřejmě turnovský malíř Michal Bělohlávek a jako motiv si zvolil pohled na město. Jsou známa jen dvě starší vyobrazení Turnova. První je grafika z období kolem roku 1800 od Franze Worla, který zachytil ještě staré město. Druhá je litografie Josefa Bělohlávka, někdy z roku 1850. "Je to barevné vyobrazení města a je to už hodně podobné tomu, co je na oponě," dodal Marek.

Oponu muzeum restauruje díky evropskému projektu, na který získalo dotaci bezmála sedm milionů korun. Muzejníci vybrali devět nejcennějších souborů, které potřebují restaurátorský zásah. Jedním z nich je vzácný deskový betlém s figurínami v životní velikosti od Michala Bělohlávka, dalšími 12 barokních obrazů malíře Jana Jiřího Hertla či soubor asi 8000 kramářských písní. Část dotace z loni zahájeného projektu, který potrvá do roku 2022, muzeum použilo na úpravy depozitářů.

čtk