Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Památková rezervace Karlov představuje vrchol podkrkonošského barokního urbanismu

26. 12. 2020 | 5:56

Karlov, místní část Lomnice nad Popelkou, nese od roku 1995 statut památkové rezervace lidové architektury. Karlovské náměstí představuje vrchol místního podkrkonošského dřevěného barokního urbanismu. V roce 2018 se místo dočkalo celkové revitalizace.

Karlov
Foto: LK

Jeho základem je velké náměstí ve tvaru obdélníku. Karlov je zastavěn jednotně řešenými přízemními roubenými domky s podsíněmi a bohatě vyřezávanými štíty (lomenicemi) orientovanými do náměstí. Na dovršení symboliky pojmenování nové čtvrti postavili Karlovští v roce 1874 uprostřed náměstí pískovcovou sochu Panny Marie Karlovské, patronky těhotných a neplodných žen.

„Když přijedete do Lomnice nad Popelkou a kroky Vás zavedou do Karlova na náměstí, máte pocit, že jste se ocitli na návsi vesnice ve městě. Dýchne na vás atmosféra starých časů. Až na novodobou výstavbu v horní části náměstíčka se v lokalitě udržely půvabné historické domy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nachází se zde i malá kašna. Výše na náměstíčku stojí socha svatého Prokopa. V minulosti Karlovské náměstí sloužilo jako tržiště na dobytek. Už od šedesátých let našeho století byly pokusy vyhlásit tuto lokalitu památkovou rezervací, dokonce se uvažovalo o zboření domů v horní části náměstí a o tom, že do těchto míst budou přeneseny i polorozbořené cenné domy z okolí.

LK/Filip Trdla