Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Plánované koupaliště v Jilemnici by mělo být biotopového typu s čištěním vody přírodní cestou

21. 01. 2020 | 15:36

Širší využití než jen ke koupání by mělo mít koupaliště, jehož obnovu připravuje Jilemnice na Semilsku na místě zchátralého areálu. Zatím je hotová studie. Stavět by se mělo pravděpodobně příští nebo spíše přespříští rok, řekl dnes ČTK starosta šestitisícového města Vladimír Richter (ODS). Letos podle něj začnou vytvářet projektovou dokumentaci.

biotop
ilustrační foto

Venkovní areál koupaliště v podkrkonošském městě se léta potýkal se špatnou kvalitou vody, od roku 2007 je zavřený a zarůstá zelení. Předchozí vedení radnice připravilo projekt rekonstrukce, která měla stát 76 milionů korun. Lidé ale tuto variantu v referendu před třemi lety odmítli. Podle nové studie by cena neměla přesáhnout 40 milionů korun bez daně a areál by neměl mít jen funkci koupaliště. "Koupacích dnů je poměrně málo, takže tam hledáme i jiné atraktivní prvky pro to, aby tam lidé byli ochotní jít," uvedl Richter.

Za ideální považuje, aby bylo možné areál využít za příznivého počasí nejen v létě, a to ke sportovním aktivitám, jako je například beachvolejbal. "Chceme tam umístit také třeba vodní svět, takové hrátky s vodou, různé mlýnky, přepady," dodal starosta. Samotné koupaliště by mělo být biotopového typu s čištěním vody přírodní cestou. Vodní plocha by měla mít maximálně rozměry 68 krát 25 metrů. Ve studii se počítá s brouzdalištěm, neplaveckou částí o hloubce do 1,3 metru, plaveckou s hloubkou do tří metrů a toboganem. Doba výstavby by podle studie neměla přesáhnout rok.

čtk