Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podkrkonošská slavnost úrody má už již pošestnácté název Semilský pecen

08. 09. 2019 | 10:13

Na semilském Ostrově se v sobotu 14. září t.r. uskuteční již pošestnácté Podkrkonošská slavnost úrody pod názvem Semilský pecen. I tentokrát je pro návštěvníky připraven bohatý program.

Dožínky
ilustrační foto

Nebude v něm chybět dožínkový průvod městem, expozice hospodářských zvířat, ukázky historické i současné zemědělské techniky, rukodělné dílničky i doprovodný kulturní program na podiu před zámkem.

Před slavnostním zahájením Pecnu proběhne tak jako každý rok ekumenická bohoslužba, na níž vystoupí pěvecký sbor Jizeran pod vedením Jaroslava Vávry, poté projde městem dožínkový průvod vedený kněžnou Libuší a její družinou. Průvod zamíří na Ostrov, kde bude Pecen slavnostně zahájen. Zde se kromě zemědělců a řemeslníků budou prezentovat také regionální spolky a sdružení. Pecen pochopitelně patří řemeslnictví a výrobkům z regionu - návštěvníci tak ochutnají nejrůznější regionální potraviny, medovinu a další dobroty.

V předvečer Pecnu nebude chybět tradiční Ďolík fest, na němž se představí žáci konzervatoří, uměleckých škol i ostatní kumštýři, od 19.30 hodin před zámkem zahraje studentská cimbálová muzika Pajtáš.

 Hlavní program Pecnu je připraven na sobotu, kdy na Ostrově a podiu před zámkem proběhne pestrý program. Zatímco páteční podvečer bude patřit převážně kultuře, sobotní program na Ostrově už proběhne ve znamení zábavy. Pecen si prostě užijí velící i malí, bez rozdílu data narození. Těšit se mohou na ocenění místních chovatelů či pěstitelů i slavnostní vyhlášení hned dvou soutěží - Podivíni mezi plody a Dobrý pecen. Oživením sobotního programu na Ostrově bude vystoupení folklorní kapely KOKEŠ, která za námi přijede spolu s hosty ze spřáteleného městyse Spálov na Moravě.

Odpoledne před zámkem opanují muzikanti všech hudebních žánrů. Nejprve vystoupí dechová hudba Jablonečanka pod vedením Michala Kočí, hned vzápětí se představí balkánská dechovka spolu s líbivým folkem v podání Cirkusu Brothers, těšit se můžete na vystoupení fenomenální folkové zpěvačky, skladatelky a textařky  Ireny Budweiserové, chybět nebude koncert kladenské kapeLy Zrní ani rock-big-beatové kapely z O-Way z Bozkova. Tu na podiu vystřídá mladá kapela The Peanuts a večerní program zakončí rocková zábava v podání Suffering Souls.

SM/Renata Coufalová