Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokřtěná kniha mapuje i málo známé okolnosti týkající se táborů nucených prací v Semilech

18. 05. 2020 | 10:27

Dvouleté bádání semilského historika Tomáše Chvátala po tzv. bílých místech na mapě dějin města Semily je u konce. Málo známou kapitolu semilských dějin, spojenou s válečnou výrobou v továrně s krycím jménem Zittwerke, se mu spolu s dalšími okolnostmi konce druhé světové války v Semilech a Chuchelně podařilo popsat v nové knize edice Paměť Semilska: Bílá místa konce války (1944-5): Válečná výroba a nucené nasazení v Semilech. Ta byla slavnostně pokřtěna v Muzeu a Pojizerské galerii Semily.

Bílá místa konce války (1944-5)
přebal nové knihy

Kniha semilského historika Tomáše Chvátala s názvem Bílá místa konce války (1944-5): Válečná výroba a nucené nasazení v Semilech se stala sedmým svazkem edice Paměť Semilska, která vychází za podpory města Semily.

"Kniha mapuje málo známé okolnosti týkající se mimo jiné táborů nucených prací v Semilech a nasazení českých lidí v semilské továrně Zittwerke v Řekách," prozradil Miroslav Šnaiberk, ředitel Muzea a Pojizerské galerie. "Realizace stejnojmenné výstavy se posouvá s ohledem na koronavirovou krizi na 17. července 2020. To by měl být hotový také trailer k dokumentárnímu filmu, na kterém začínáme pracovat s režisérem Janem Chlebounem a jehož premiéru bychom rádi naplánovali do semilského kina na podzim letošního roku."

Knihu Bílá místa konce války (1944-5): Válečná výroba a nucené nasazení v Semilech je možné zakoupit v muzejním obchůdku (možno objednat i zaslání dobírkou na muzeum@muzeumsemily.cz), v knihkupectví Křižovatka, a také v distribuční síti Kosmas.

SM/Renata Coufalová