Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ředitelem nemocnice ve Vysokém nad Jizerou se stal lidovecký exposlanec Ludvík Hovorka

14. 04. 2020 | 12:04

Novým ředitelem specializovaného Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku je ode dneška bývalý poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Nahradil dlouholetou ředitelku městské nemocnice Marcelu Škodovou, vedla ji přes 20 let. Na funkci rezignovala, řekla dnes ČTK starostka Vysokého Lucie Strnádková.

nemVysokeFB
Foto: FB Nemocnice ve Vysokém nad Jizerou

Městská nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde víc než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Mimo jiné tam operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové. Město vybralo Hovorku ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásili dva uchazeči. "Byl jednoznačně lepší, má vyšší kvalifikaci, vyšší odborné znalosti," uvedla starostka. Šestapadesátiletý Hovorka je stavební inženýr, ve sněmovně se ale věnoval zdravotnictví a byl i třeba v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Foto: KDU-ČSLNového ředitele čeká několikrát odkládaná modernizace ústavu za více než 80 milionů korun, na níž přislíbilo ministerstvo zdravotnictví šedesátimilionovou dotaci. Předchozí výběrové řízení na firmu, která ji provede, muselo být zrušeno. "Musí se udělat některé úpravy projektové dokumentace, protože se v nemocnici provedly v předtermínu operační sály, s nimiž počítal původní projekt. To znamená, že se projekt musí aktualizovat, abychom zadávali dokumentaci podle současného stavu věci," řekl dnes ČTK nový ředitel ústavu. Zatím nedokáže odhadnout, kdy se nová soutěž vypíše. "Budeme se snažit, aby to bylo co nejdříve. Nejprve ale musíme jednat s projekční firmou, jak rychle bude schopna provést změny v zadávací dokumentaci," dodal.

Provoz specializovaného ústavu je nyní omezený v souvislosti s koronavirem, ošetřují tam jen úrazy. Plánované neakutní operace byly stejně jako v ostatních nemocnicích pozastavené. "Až skončí omezení, bude to znamenat určitě velký nápor," uvedl Hovorka. Ročně je ve Vysokém hospitalizováno skoro 4000 pacientů, ambulantně lékaři ošetří dalších 24.000 lidí. Velkou část představuje ošetření dětí. V projektu modernizace ústavu se počítá s výstavbou nového pavilonu se 14 dvoulůžkovými pokoji, rekonstrukcí stávajícího lůžkového pavilonu i kuchyně.

čtk