Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sanace nestabilních skal v Českém ráji se opozdí, radnice a ochránci přírody se nedokáží shodnout na rozsahu

07. 01. 2020 | 12:21

Sanace nestabilního skalnatého svahu nad oblíbenou turistickou cestou z Dolánek u Turnova k Zrcadlové koze v Českém ráji se bude dělat nejdříve v příštím roce. Turnovská radnice chtěla svah zabezpečit už loni, na rozsahu zásahu se ale zatím nedokázala dohodnout s ochránci přírody. Starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok) novinářům řekl, že se zatím nedaří najít schůdná varianta.

skályMadTOP
ilustrační foto Mad

"Hledá se nějaký kompromis a musím říci, že to hledání nám moc nejde," uvedl.

Nestabilní svah je v CHKO Český ráj a patří mezi evropsky významná krajinná území Natura 2000. "Ochrana přírody by ráda, aby se tam zasahovalo co nejméně. Lidé, kteří se zabývají zabezpečením bloků, by zase chtěli, aby se do toho zasáhlo razantněji," uvedl Hocke. Krajním řešením by bylo zrušení turistické cesty, což ale starosta považuje za nepřijatelné. "Hledá se nějaká cesta, jak zachovat stezku, která je úplně zásadní pro výletní místo u Zrcadlové kozy," řekl.

Skály je potřeba zajistit nad turistickou lesní stezkou v úseku asi 350 metrů. Nestabilní svah je nad částí cesty mezi jezem v Dolánkách a Zrcadlovou kozou. Akutní nebezpečí podle starosty nehrozí. "Samozřejmě ale ve chvíli, kdy dochází k nějakým mrazivým cyklům, tak se dá očekávat, že se nějaký kamínek odloupnout může," dodal. Jisté podle něj je, že letos se sanace svahu dělat nebude. "Nejdřív musí být projekt, který odsouhlasí všechny strany, a pak můžeme pokračovat dál," uvedl.

Nyní se podle něj hledá kompromisní řešení. "Jsme ve fázi, kdy se projektant zabezpečení skal snaží dohodnout s posuzovatelem vlivu stavby na životní prostředí. Řeší se, jak moc se do tohoto vysoce chráněného prostoru údolí Jizery může zasáhnout," dodal starosta. Náklady na sanaci svahu se odhadují na 6,5 milionu korun. V návrhu projektu se počítalo s kácením stromů, shozením nestabilních balvanů a očištěním a zajištěním zbývajících skal.

Problémy s nestabilními skalami Turnov dlouhodobě řeší i v okolí hradu Valdštejn. "Nemám zprávy, že by tam teď něco zásadního bylo," uvedl Hocke. Stabilizace podloží přímo pod hradem, který ročně navštíví na 60.000 turistů, se naposledy prováděla loni. Na skály lezci tehdy připevnili i čidla, která monitorují stabilitu a pohyby bloků.

čtk