Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sázení Gándhího aleje na Vyskeři provázely protesty vůči Babišovi, StB v Českém ráji nechceme, stálo na transparentu

02. 10. 2019 | 13:13

Protesty zhruba 50 lidí včetně několika dětí provázely dnešní sázení ovocné aleje k 150. výročí narození Mahátmy Gándhího ve Vyskři v Českém ráji. Nevoli demonstrantů vzbudila účast premiéra Andreje Babiše (ANO).

babisvysker1
Foto: Artur Irma

"Alej ano, ale Babiš ne," řekl dnes ČTK jeden z účastníků protestu, osmdesátiletý Slavomír Říman z Vyskře - Skalan. "Nesouhlasíme s Andrejem Babišem, s jeho politikou, s jeho zařazením do vlády, s jeho kauzami. Prostě je to hrůza, to se nedá přehlížet, akceptovat. Jeho návštěva pro nás není slavnostní, ale demotivující," dodal.

Demonstranti během sázení šli za premiérem a pokřikovali na něj a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) různá hesla jako "To je byznys" nebo "20 stromů a svědomí je čisté".

"Máme svobodu, demokracii, tak si toho važme, to jsme chtěli. Lidé vyjadřují názor, já jim to neberu," řekl Babiš novinářům. To, že protestují, mu podle jeho vyjádření nevadilo. "Je to jejich právo, oni protestují na základě vylhaných věcí, ale já je asi těžko přesvědčím," dodal.

Stromy sázeli čeští politici spolu s indickou velvyslankyní Narindrou Čaunanovou. "Je mi velkou ctí, že při výročí 150. výročí narození Mahátmy Gándhího právě tady na Vyskři takový počin vznikl," řekl starosta obce Jan Kozák. V aleji dlouhé 1,5 kilometru poroste na 150 původních druhů hrušní, třešní a švestek.

Foto: Artur Irma

Premiér v Českém ráji odmítl zavedení bankovní daně, znejistěla by trh

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá zavedení speciální daně pro banky. Podle něj by znejistěla celé podnikatelské prostředí a poškodila všechny občany. Premiér to dnes řekl novinářům ve Vyskeři v Českém ráji. Na na Vyskeři u Turnova dnes zasadil strom do aleje k 150. výročí narození Mahátmy Gándhího.

O zavedení bankovní daně hovořila v minulých dnech ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. Pokud se na tom nedohodne s ANO, hodlá sociální demokracie zavedení sektorové bankovní daně navrhnout sama, uvedla Maláčová.

Babiš o tom chce mluvit s ČSSD na koaliční radě. "Máme dnes jednání a my si to vyříkáme," řekl. Dodal, že v koaliční smlouvě ani programovém prohlášení vlády zavedení bankovní daně není. "Zavedení bankovní daně je poškození všech občanů, i vás, všech nás tady, těžší přístup k penězům, hypotékám ... Je to vlastně znejistění celého podnikatelského prostředí," dodal.

"Myslím, že bychom se neměli plazit před bankami. Návrh bankovní daně máme připraven a předložíme, pokud se nedohodneme v koalici," uvedla ministryně. Podle ní banky v Česku mají rekordní zisky v porovnání s ostatními státy, za letošní první pololetí to bylo 45 miliard korun.

čtk

Foto: Artur Irma