Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semilské re-use centrum nepřijímá elektroniku a z hygienických důvodů ani oblečení či koberce 

01. 09. 2023 | 17:39

Dát druhou šanci starým věcem a snížit množství odpadu si dala za cíl města, která v posledních letech otevřela svá re-use centra. V letošním roce se mezi ně zařadilo i město Semily, které zahájilo provoz re-use centra v areálu Technických služeb Semily.

hrnce
ilustrační foto

Sem mohou občané odevzdat například starý, nepoškozený nábytek, běžné spotřebiče nebo třeba nevyužité sportovní potřeby, a někdo jiný si je za drobný poplatek odnese.

"Otevřeno máme tři dny v týdnu spolu se sběrným dvorem, zájem mezi veřejností je obrovský," říká jednatel TSM Semily Ing. Luboš Mládek. "Najdete u nás v podstatě cokoli - od jízdních kol, spotřebičů a obrazů přes nádobí až po nábytek."

Semilské re-use centrum nepřijímá elektroniku a z hygienických důvodů ani oblečení anebo třeba koberce. Darované předměty přímo v re-use centru prochází selekcí, očistou, případně drobnou opravou a jsou zájemcům nabídnuty za symbolický příspěvek, který se obvykle pohybuje v rozmezí od 10 do 200 korun.

Na vybudování re-use centra získalo město Semily v roce 2022 účelovou dotaci z Dotačního fondu Libereckého kraje, oblast podpory: 8. Životní prostředí a zemědělství, program č.: 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů a využití bioodpadů ve výši 112.700 Kč. Z vlastních zdrojů město uhradilo 136.197 Kč, celkové náklady činily 248.897 Kč.

SM/Renata Coufalová