Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semily po třech letech získaly dotaci na výstavbu mateřské školy

28. 05. 2019 | 6:06

Semily po třech letech uspěly se žádostí o dotaci na výstavbu mateřské školy pro 110 dětí. Nová školka má nahradit dosluhující mateřskou školu Pod Vartou, kterou město nechá zbourat. Místo v té nové by mělo být i pro děti mladší tří let.

Z integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získá město 82 milionů korun. ČTK o tom  informovala starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Pro město jde o jednu z klíčových investic. Stavba by měla začít v prvním čtvrtletí příštího roku, dětem začne sloužit v září 2021.

"Náklady na výstavbu nové, moderní mateřské školy by měly dosáhnout 97 milionů korun, z toho 82 milionů pokryje dotace," doplnila Mlejnková. Novou školku bylo podle ní město připraveno postavit i bez dotace, protože provoz stávajících budov už byl neudržitelný. "Díky získané dotaci však nedojde k zastavení ostatní investiční činnosti ve městě. Finanční prostředky z dotace nám umožní dál plánovat regeneraci sídlišť, výstavbu dopravního terminálu a pokračovat v obnově komunikací," dodala starostka.

Na výstavbu nové mateřské školy vypsalo město už před čtyřmi lety architektonickou soutěž, zúčastnilo se jí 70 architektů a studií nejen z České republiky, ale i z Německa, Slovenska, Rakouska, Švédska, Španělska anebo Japonska. Návrh objektu a zahrady se musel mimo jiné vyrovnat i s tím, že v budově vedle sebe budou dva nezávislé vzdělávací programy. Vedle standardní školky tam bude i waldorfská. Zvítězil návrh Marka Topiče. Porotu oslovil dispozicí s minimem chodeb, ale především pružným prolínáním dvou kruhů se společným zázemím.

Než začne výstavba školky musí město děti přestěhovat. Proto zahájilo rekonstrukci čtyřpodlažní budovy na Komenského náměstí vedle základní umělecké školy. Budou v ní náhradní prostory po dobu výstavby mateřské skoly, děti z MŠ Pod Vartou by tam měly zůstat rok a půl. Rekonstrukce budovy v Komenského ulici začala v závěru loňského roku. "Pokud se to všechno dobře podaří, tak bude hotová do konce roku. Potom budeme kolaudovat a někdy v březnu by se mohly děti stěhovat," dodala starostka.

čtk