Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semily se připojují k oslavám 30 let svobody ve 30 městech republiky 

09. 10. 2019 | 16:31

Semily se připojují k oslavám 30 let svobody v 30 městech republiky. Oslavy pod heslem „Nezapomeňme“ koordinuje Paměť národa. V celém Česku budou znít zvony na připomínku znovu získané svobody, a to 17. listopadu v symbolických 17,11 hodin.

listopad semily 1-69306
Foto: zdroj: Městský úřad Semily

V Semilech se u příležitosti oslavy 30 let svobody natáčí příběhy čtyř účastníků listopadových událostí. „Sametová revoluce představuje zásadní milník našich novodobých dějin. Díky ní zmizel z Ústavy článek o vedoucí úloze strany. Po dlouhých letech byly svobodné volby. Něco, co si aktéři událostí z listopadu 1989 neuměli původně ani představit. Zachycujeme paměti těch, kteří byli u toho, abychom jako společnost nezapomínali,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum, která příběhy sbírá.

K přímým účastníkům událostí z podzimu 1989 v Semilech patří Jana Dědečková. S manželem Miloslavem a přáteli jezdila v 80. letech na manifestace proti režimu a navázala kontakty s pražskými disidenty. Zprávy o brutálně potlačené pražské studentské manifestaci a úvahy o stávce se k ní tedy dostaly velmi rychle. S malou skupinkou semilských občanů začala připravovat a tisknout letáky. Při výlepu je sledovala státní bezpečnost.

Na čtvrtek 23. listopadu byla svolána první demonstrace. Organizátoři netušili, zda vůbec někdo přijde. “Úžasné bylo, že když jsme přišli na náměstí, bylo tam už pár lidí. Ale hlavně bylo to náměstí ozvučené,” vzpomíná Jana Dědečková. Ozvučení zařídila místní bigbeatová kapela Petra Hypšmana. Kromě Jany Dědečkové promluvili také zástupci vysokoškoláků. Lidé začali reagovat. „Na závěr jsem se zeptala, zda se chtějí sejít další den, a lidé řekli, že ano.”

Vrcholem Sametové revoluce byly první svobodné volby v červnu 1990. V celé republice byla mimořádná volební účast, v Semilech přes 98 %. Volby s přehledem vyhrálo Občanské fórum.

"V rámci oslav byla v Muzeu a Pojizerské galerii Semily zahájena výstava Sametová revoluce, která potrvá až do ledna příštího roku," sdělila Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily. "Dále nebudou chybět ani tematické besedy, přednášky i jazzové koncerty. V úterý 5. listopadu se pak v kině Jitřenka uskuteční slavnostní večer k výročí Sametové revoluce s besedou. Hosté se mohou těšit na premiéru dokumentu o Sametové revoluci v Semilech, následovat bude projekce dokumentu Agent Vian, komentovaná autorem Adamem Drdou."

Manifest Festivalu svobody

Díky za svobodu! Čím více ji užíváme, tím více jsme lidmi. Její skutečnou hodnotu pochopíme, teprve když ji ztratíme. Co je svoboda slova, pochopil v sedmdesátých letech čistič výloh, který pro přátele opsal báseň Jaroslava Seiferta – a přišli si pro něj pánové z StB. Co je svoboda pohybu, si uvědomil malý chlapec, jehož rodiče zůstali v zahraničí, a státní orgány mu umožnily setkání s nimi až po deseti letech. Co je svoboda shromažďování, vtloukli policajti obušky do hlavy skupině mladých lidí, kteří se sešli, aby dali najevo nesouhlas se zbytečným kácením stromů. A proč to připomínáme? Abychom nezapomněli, jakou hodnotu má svoboda, a abychom o ni nepřišli.

Svoboda! Už 30 let si užíváme její plody: máme svobodu slova a volný přístup k informacím, můžeme volně vybírat a měnit povolání, podnikat, cestovat, zakládat spolky, dělat umění, vyznávat Boha podle osobního přesvědčení a mnoho dalšího. I dnes, v období oslav 30 let svobody, jsme ale znepokojeni tím, co se děje u nás i v zahraničí. Obáváme se, abychom nezodpovědným chováním o svobodu nepřišli nebo si nenávratně nezničili přírodu. Chceme-li žít ve svobodě, radosti a poctivosti, musíme je okolo sebe pěstovat, doma, mezi přáteli, ve svém městě i v politice. Spojuje nás láska ke svobodě a úcta k těm, kteří se v minulosti za svobodu nasadili. Sláva svobodě! Sláva všem svobodným lidem dobré vůle. Děkujeme. Vaše Paměť národa.

Paměť národa

Sbírka příběhů lidí, kteří na vlastní kůži zažili významné historické okamžiky a jsou ochotni o nich vyprávět. Sbírku buduje od roku 2001 obecně prospěšná společnost Post Bellum. Zpracované vzpomínky jsou dostupné na www.pametnaroda.cz. Post Bellum děkuje Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech, p.o. za odbornou spolupráci, a panu Karlu Bártovi za fotografie a možnost je publikovat.

TZ/Renata Coufalová