Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semily si nechaly vyrobit sáčky na ovoce a zeleninu a lidem je rozdistribuovaly spolu se zpravodajem

01. 10. 2019 | 18:27

Nakupujete zeleninu, ovoce nebo pečivo do přineseného košíku či látkové tašky, anebo využijete při nákupu plastové sáčky, běžně dostupné téměř v každém běžném obchodě? A napadlo vás někdy, kolik odpadu vzniká právě díky používání jednorázových plastových sáčků? Jak to změnit?

ovoceNew3
ilustrační foto

Podobné sáčky nabízejí i některé obchodní řetězce. Například v Globusu stojí 29 korun.

V Semilech se nad tímto problémem zamysleli a v rámci předcházení vzniku zbytečných odpadů a s ohledem na rostoucí problémy s plasty oslovili sdružení TULIPAN, které provozuje chráněnou kavárnu na Ostrově a zároveň i chráněnou dílnu, zda by bylo schopno pro město Semily ušít sáčky, do kterých by bylo možné ukládat například zakoupené ovoce či zeleninu, a které by nahradily běžně dostupné plastové sáčky.

"Sdružení TULIPAN nám vyšlo vstříc a jeho klienti pro nás sáčky na potraviny vyrobili, a to hned ve dvou velikostech (střední a velký)," prozradila starostka Semil Lena Mlejnková.

Foto: Město Semily

Nezávadnost sáčků a možnost používat je k nákupu potravin je potvrzena atestem z Technické univerzity v Liberci. Použitý materiál je pružný, sáčky je možné prát opakovaně v pračce, případně v nich ovoce či zeleninu rovnou omýt. Dají se používat i k nákupu pečiva a to následně uložit např. do chlebníku.

"Nové ekologické sáčky se staly přílohou říjnového vydání Semilských novin, jejich čtenáři je tak budou moci vyzkoušet jako první. Pokud je využití ekologických sáčků osloví, mohou si je následně zakoupit v Turistickém informačním centru Semily a podpořit tak svým nákupem chráněnou dílnu TULIPAN. Byli bychom rádi, aby se používání ekologických sáčků stalo pro občany běžnou záležitostí, stejně tak jako používání látkových tašek místo tašek igelitových." dodala starostka.

SM/Renata Coufalová

Ilustrační foto