Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semily uzavřou na konci května most přes Jizeru, stavbaři ho zbourají a postaví nový

14. 05. 2024 | 17:18

Most přes Jizeru v Semilech bude od 27. května kvůli rekonstrukci pro dopravu zavřený, stavbaři ho zbourají a na jeho místě postaví za 80,4 milionu korun nový. Hotový by měl být do konce letošního roku, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Podle původních plánů měly práce začít na konci března, kvůli chráněným živočichům, jako je vzácná a velmi ohrožená rybka vranka obecná nebo střevle potoční, ale museli stavbaři práce posunout.

semily mostsemily1
Foto: Artur Irma

Na konci května začnou přípravné práce na přeložkách inženýrských sítí, zejména plynu a vodovodu. "Současně bude na mostě zřízen koridor pro pěší a most se začne odstrojovat a připravovat na demolici. Od 3. června začnou práce v korytě řeky Jizery, konkrétně na provizorní lávce pro pěší, a po osazení lávky začne demolice samotného mostu," doplnil mluvčí krajského úřadu. Stavbu financuje Liberecký kraj, šesti miliony korun se bude podílet také město Semily.

Most v Tyršově ulici v Semilech je součástí krajské silnice druhé třídy 289, je v havarijním stavu, navíc podle starostky Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) nesplňuje parametry pro pěší. "Těžko se tam vyhnou na chodníku dva dospělí, natož dvě maminky s kočárky, proto bude mít jeden chodník téměř čtyři metry a ten druhý tři metry na šířku, od vozovky budou oddělené zábradlím," doplnila starostka. Radnice bude podle ní platit kromě jiného přístupová schodiště, cyklostezku a také veřejné osvětlení.

Podle původních plánů měl být nový most hotový už loni, kraji se ale nedařilo najít dodavatele. Na začátku loňského roku vyhlásil kraj soutěž s maximální přípustnou cenou 74 milionů korun, všechny nabídkové ceny byly ale o 30 procent vyšší. Kraj pak soutěž zopakoval se stejnou cenou, ale dodavatele znovu nenašel, v září proto vypsal soutěž potřetí a maximální cenu zvýšil na 98,4 milionu korun. Dostal šest nabídek, zvítězila Eurovia CS s cenou o pětinu nižší.

Stavbaři musí most zbourat a postavit nový, po tu dobu budou auta jezdit zhruba po 1,4 kilometru dlouhé objízdné trase. "Objížďka bude obdobná jako loni, když se pracovalo v navazující ulici Na Mýtě, navíc bude využita i Družstevní ulice, do které bude umožněn vjezd všem nákladním vozidlům," doplnila Mlejnková. Chodcům bude po dobu rekonstrukce sloužit provizorní lávka hned vedle stavby, před zahájením demolice ji vybudují mezi prodejnou Penny v Tyršově ulici a Lidlem na druhé straně řeky.

čtk