Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sezonní novinkou jsou komentované prohlídky města. Ke stálicím patří ferrata či Semilské šlápoty

28. 04. 2023 | 12:18

Po dlouhé zimě se snad konečně začíná příroda probouzet a láká k výletům po okolí. Pokud se turisté na svých cestách vypraví do Semil, určitě neudělají chybu, pokud se vydají po stopách některého ze čtyř oblíbených semilských okruhů, tzv. “Semilských šlápot“, nebo na Riegrovu, případně Kamenického stezku.

ferrataSM3
Foto z https://www.vodni-brana.cz

Via Ferrata Vodní brána u Semil je přístupná zdarma pro širokou lezeckou veřejnost.. Více o této sportovní aktivitě ZDE.

Horkou novinkou letošní sezóny se však bezpochyby stanou komentované prohlídky města. Ty pro návštěvníky připravilo Turistické informační centrum Semily. V rámci prohlídky se zájemci v doprovodu průvodkyně projdou po městě a seznámí se nejenom s historií Semil jako takových, ale i s příběhy historických budov a městských památek.

"Věříme, že komentované prohlídky zaujmou nejen turisty, ale i místní obyvatele, protože se často stává, že si ani neuvědomíme, jak zajímavé jsou stavby, kolem nichž chodíme každý den," říká Bc. Radka Špidlenová, která se provádění turistů po městě věnuje. "Pokud budou mít turisté o komentovanou prohlídku města zájem, mohou si ji zcela jednoduše domluvit u nás v centru."

A pokud náhodou nebude počasí přát procházkám, mohou si návštěvníci v Turistickém informačním centru Semily zakoupit i nejrůznější upomínkové předměty, mapy anebo knihy vážící se k městu a blízkému okolí. Nově je v nabídce kniha „Český ráj – Ráj na zemi“, která čtenáře podrobně seznámí s městy a přístupnými hrady a zámky Českého ráje. Samostatné kapitoly jsou věnovány církevním objektům, muzeím, lidové architektuře, rozhlednám nebo pivovarům.

"Na přelomu měsíců května a června zároveň vyjde nové, rozšířené vydání publikace „Semily – město příjemné k bytí," dodává Radka Špidlenová. "O jejím vydání budeme informovat na našich facebookových stránkách, kde zájemci najdou všechny aktuální tipy na akce, které se v dohledné době budou konat v Semilech a okolí.

SM/Renata Coufalová