Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sportovkyně a podnikatelka z Jilemnice si splnila dětský sen. Vyrábí spodní prádlo z odpadového mléčného proteinu

07.11.2025 | 10:15

Když jí bylo třináct, rozstříhala nové lyžařské rukavice, aby zjistila, z čeho jsou ušité. Dnes Marie Rysulová z Jilemnice vyrábí spodní prádlo z odpadového mléčného proteinu. Materiál, který má kořeny už ve 30. letech minulého století, proměnila v moderní, funkční a šetrnou látku. Její značka Marylu se šije v českých dílnách a zakládá si na cirkularitě a transparentnosti.

MaryluMarie Rysulová šije spodní prádlo z mléčného proteinu foto Veronika Bečková
Marie Rysulová šije spodní prádlo z mléčného proteinu. Foto: Veronika Bečková

„Textilní průmysl produkuje obrovské množství odpadu. Chtěla jsem ukázat, že se dá vyrábět i jinak – z materiálů, které by jinak skončily bez užitku,“ říká Marie Rysulová, zakladatelka Marylu. „Mléčné vlákno je přirozeně jemné, prodyšné a hypoalergenní. Navíc má i historický kontext, využívalo se už ve 30. letech minulého století, tehdy sloužilo jako náhrada za drahá a nedostatková vlákna z vlny a hedvábí. Dnes se k tomu vracíme v mnohem udržitelnější podobě.“

Marie Rysulová šije spodní prádlo z mléčného proteinu. Foto: Veronika Bečková

Od dětství k inovaci

Rysulová má k textilu vztah od dětství. Vyrůstala v Jilemnici, od čtyř let závodně lyžovala a v juniorském věku dokonce působila v reprezentaci. „Závodila jsem, měla úspěchy, ale pořád mě zajímalo, z čeho jsou ty věci, co mám na sobě, vyrobené. Ve třinácti jsem si vymyslela i název Marylu – tehdy jen jako sen, že jednou budu dělat sportovně-outdorové oblečení po svém,“ vzpomíná.

Na myšlenku mléčného vlákna narazila o mnoho let později, když poslouchala podcast o cirkulární módě. Brzy našla italskou továrnu, která odpadové mléko zpracovává: extrahuje z něj protein, přemění ho na vlákna a ta pak vetká do látky. Společně jen upravili její složení, aby byla vhodná právě pro spodní prádlo. „Látku vyrábíme v Itálii, prádlo už pak ale šijeme v českých dílnách,“ dodává Rysulová. „Pruženky nám dodávají výrobci z Hrádku nad Nisou, další komponenty máme z Liberce.“ První kolekce spodního prádla s mléčnou bílkovinou spatřila světlo světa letos v dubnu.

Foto: Aleš Král

Pomoc z Lipo.inku

Cestu od nápadu k udržitelnému podnikání pomohl Rysulové posunout Lipo.ink, podnikatelský inkubátor Libereckého kraje. „Marie ukazuje, že inovace může vzniknout i v malém městě, pokud má člověk odvahu a nápad. V rámci inkubace s ní řešíme strategii značky, financování i vstup do retailu,“ říká Zuzana Haburajová z Lipo.inku. „Marylu je skvělý příklad propojení regionální tradice, inovace a zodpovědného podnikání.“

Cirkularita jako přirozenost

Značka Marylu staví svůj rozvoj na principu odpovědnosti a lokální výroby. „Slovo udržitelnost se dnes používá všude, ale já dávám přednost slovu zodpovědnost – za materiál, který použiji, i za zákazníka, který ho nosí,“ říká Rysulová.

V současnosti už plánuje další inovativní látky, například materiály z pomerančových slupek, které obsahují přírodní oleje a napomáhají hydrataci pokožky. I zde jde o zpracování odpadu, který by jinak skončil bez využití.

TZ Lipo.ink/Dana Filipová