Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba mateřské školy v Semilech se kvůli covidu o pět měsíců protáhne

29. 09. 2021 | 14:42

Stavba mateřské školy v Semilech potrvá zhruba o pět měsíců déle než radnice předpokládala. Děti tak v náhradních prostorách zůstanou až do února příštího roku, stěhovat by se měly o jarních prázdninách. Práce se zadrhly už při zakládání stavby, pak vše zkomplikoval koronavirus a také nedostatek pracovníků a stavebních materiálů, s nimiž se teď potýkají stavbaři v celé zemi, řekla ČTK starostka Lena Mlejnková (Starostové pro Liberecký kraj).

mšInteriér
ilustrační achrivní foto

Práce na projektu za více než sto milionů korun začaly loni v dubnu demolicí staré školky. Při zakládání nové stavby dodavatel zjistil, že si vrtná souprava se založením stavby na pilotech neporadí, a projektant pak musel základy změnit.

"Nás naštěstí nic zásadního co se týká fungování školek netlačí, protože jsou v našich prostorech, ale ten posun je samozřejmě nepříjemný," uvedla starostka. Stavba se zatím podle ní ani neprodražila, naopak změnou založení stavby se městu podařilo čtyři miliony ušetřit. Zda se děti budou skutečně stěhovat v únoru, bude ale podle Mlejnkové záležet na tom, jak rychle se podaří dodat vybavení kuchyně a nábytek do nové školky. Tam teď hledá město dodavatele.

Výstavbu nové školky na místě nevyhovujících budov z 80. let plánovali v Semilech od roku 2009, městu se na ni ale nepodařilo získat dotace z takzvaných norských fondů. V roce 2015 radnice vypsala architektonickou soutěž, zájem o ni projevilo na 200 architektonických studií. Návrh poslala zhruba třetina z nich, a to nejen z Česka, ale i z Německa, Slovenska, Rakouska, Švédska, Španělska či Japonska. Návrh se musel vyrovnat i s tím, že v budově vedle sebe budou dva nezávislé vzdělávací programy - vedle standardní školky tam bude i waldorfská.

V soutěži zvítězil návrh Marka Topiče. Jeho přízemní budova bude mít zelenou střechu, porotu ale oslovil hlavně dispozicí s minimem chodeb a pružným prolínáním dvou kruhů se společným zázemím. Radnice získala na stavbu 82 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Než bude školka pro 110 dětí hotová, využívá provizorní prostory na Komenského náměstí vedle základní umělecké školy. Radnice pro předškoláky budovu zrekonstruovala, až se děti přesunou do nové školky, využije ji umělecká škola, které už současné prostory nestačí.

čtk