Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Strážníci v Turnově označí cyklistům jejich kolo unikátním kódem na bázi průhledného silikonu proti krádeži 

16. 08. 2019 | 9:25

Strážníci Městské policie Turnov provádí značení moderní metodou, která má především preventivní účinek ochrany majetku. První termín značení proběhne v pátek 16. srpna 2019 před služebnou Městské policie ve Skálově ulici. Druhý termín 20. srpna 2019 na cyklostezce v Dolánkách. 

cyklo kolo detail bike-2101731 1280
Ilustrační foto

„Aplikací forenzním identifikačním značením dochází k přenosu unikátních kódů umístěných v mikrotečkách s vysokou odolností. A to pomocí rychle tvrdnoucího roztoku na bázi průhledného silikonu s UV faktorem, který tyto mikrotečky obsahuje. Roztok je navíc složen ze čtyř chemických látek napodobujících lidskou DNA a je viditelný pouze pod UV světlem,“ říká Vladimír Hladík, preventista kriminality městské policie. A dodává, že roztok odolává běžným teplotám v letních a zimních měsících, vodě, roztoků soli a kyselin a mechanickému odstranění. Není nijak zdraví ani přírodě škodlivý.

Městská policie Turnov značí všechny typy jízdní kol, elektrokol, koloběžek, kompenzačních pomůcek a ostatních dopravních prostředků poháněných lidskou silou. Značení nepoškozuje předmět, na který je nanášeno. Zavedení do registru Cerek/Refiz.

Kdo si může kolo nebo jiný prostředek, zaregistrovat?
- Občan starší 18 let s trvalým pobytem v Turnově, majitel předmětu
- Zákonný zástupce majitele předmětu
- Vlastnictví předmětu je prokazováno dokladem o vlastnictví nebo čestným prohlášení sepsaným na místě.
 
První termín značení proběhne v pátek 16. srpna 2019 před služebnou Městské policie ve Skálově ulici. Druhý termín 20. srpna 2019 na cyklostezce v Dolánkách. 

- Jízdní kolo musí být čisté a technicky způsobilé! 

TZ/Klára Preislerová