Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svízelnou cestu vedoucí k výstavbě sportovní haly v Semilech mapuje nová publikace

08. 01. 2021 | 5:43

Na konci loňského roku spatřila světlo světa publikace vydaná u příležitosti 20. výročí od otevření Sportovního centra Semily. Mapuje dlouhou a svízelnou cestu vedoucí k výstavbě sportovní haly v Semilech. Vydána byla za finanční podpory města a zakoupit ji můžete na recepci Sportovního centra.

SMsportcentrum
archivní foto

Publikace se v úvodu zabývá stavem sportovišť v Semilech od 70. let minulého století – již tehdy byl patrný akutní nedostatek vnitřních prostor ke sportování. Ačkoli již tehdy existovaly plány na rozšíření sportovní infrastruktury Semilech, k realizaci nedošlo.

"Zlomový okamžik nastal začátkem 80. let minulého století, po sloučení semilských tělovýchovných jednot. Tehdy bylo rozhodnuto, že hala bude postavena na volné ploše bývalého atletického hřiště za budovou sokolovny," prozrazuje Lenka Havlová, ředitelka Sportovního centra Semily. Ačkoliv byla zahájena přípravná fáze, v roce 1986 pak také i samotná výstavba, nebylo zdaleka vyhráno – výstavba byla pomalá, průběžně chyběly zdroje financování a od konce 90. let „zdobila“ město rozestavěná a pomalu chátrající budova.

Ta by zcela jistě byla odsouzena k zániku nebýt skupiny semilských sportovců, kteří se před koncem století rozhodli kandidovat do městského zastupitelstva s cílem zasadit se o dostavbu haly. To se jim také nakonec podařilo a v roce 2000 bylo do provozu uvedeno Sportovní centrum, ucelené a multifunkční zařízení nabízející sportovní vyžití i doplňkové služby. 

"Texty publikace vycházejí z archivních materiálů, především z kroniky města Semily a z kroniky tělovýchovné jednoty, a jsou proloženy výkresy a dobovými fotografiemi. Publikace je věnována všem, bez kterých by tento projekt nemohl být realizován." dodává ředitelka Sportovního centra Semily. 

www.semily.cz