Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Titul Čtenář roku 2024 získal v semilské knihovně malý čtenář Jindřich

22. 03. 2024 | 19:35

Březen patří v knihovnách České republiky celostátní kampani na podporu čtenářství a knihoven známé jako „Březen – měsíc čtenářů“. Letošní společné motto zní: „S knížkou životem“ a zaměřuje se na nejmenší čtenáře knihoven. Nejmenším uživatelům je také věnován letošní ročník tradiční celostátní soutěže Čtenář roku, která nese název "Největší z nejmenších". I semilská knihovna v rámci této soutěže hledala čtenáře/čtenářku v nejnižší věkové kategorii do 6 let.

semily čtenář
Čtenář roku 2024, Jindřich Matura. Foto: O. Vraštil

Hledat nejpilnějšího čtenáře a návštěvníka mezi skřítky (dětská průkazka má na sobě obrázek skřítka), dalo knihovnicím vcelku práci, ale díky poctivé evidenci mohly nejprve za přízeň poděkovat sourozencům Učených. David, Martin a Julie v uplynulém roce nevynechali snad ani jednu pohádku. Ocenění si za přízeň i lásku ke knihám podle slov Jitky Šedinové zaslouží Anička Prchalová a k lásce ke čtení je rodiči směřován i Vít Pastyřík, kterého podpořila na vyhlášení babička až z dalekého Krnova.

Jako doma se v semilské knihovně cítí Čtenář roku 2024 - čtyřletý Jindřich Matura, kterému cestičku do knihovny vyšlapala jeho starší sestra Michaela. "U Jindry pro loňský rok evidujeme na 29 návštěv knihovny a více než 40 vypůjčených a prohlížených knih. Pohádky mu čtou rodiče poctivě každý večer, ale rád si prohlíží knihy i sám," prozrazuje Jitka Šedinová, ředitelka semilské knihovny. Společně navštěvuje celá rodina i připravované programy knihovny.

Vyhlášení výsledků ankety proběhlo ve čtvrtek 14. března odpoledne. Z rukou paní starostky Bc. Leny Mlejnkové obdržely všechny děti drobný dárek. V dárkových vacích našly děti knihy, hračku, stavebnici Seva a Jindra navíc ještě dárkový poukaz do knihkupectví.

"Gratulujeme ještě jednou Jindrovi k titulu Čtenáře roku 2024 semilské knihovny," dodává ředitelka Šedinová.

SM/Renata Coufalová