Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Titul mistra rukodělné výroby v Turnově převzaly zpracovatelka vlny a šperkařka

25. 05. 2024 | 18:50

Zpracovatelka vlny Jana Voháňková a výrobkyně šperků Štěpánka Kurfiřtová přibyly mezi mistry rukodělné výroby Libereckého kraje, celkem jich tak je 32. Ocenění dnes obě řemeslnice převzaly na staročeských trzích v Turnově.

vlna
ilustrační foto

"Každá z nich přistupuje k té práci úplně jinak a každá z nich také vychází z něčeho jiného," řekla ČTK spoluorganizátorka turnovských trhů Vladimíra Jakouběová.

Šperkařka Kurfiřtová z Bzí u Železného Brodu pokračuje v rodinné tradici, řemeslu se učila v dílně svého otce Manfreda Lindnera. "Postupně se zdokonalovala v řemesle, technice, ve všem, co souvisí i s podnikáním, s firmou. A od roku 2002 začala navrhovat šperky sama a založila firmu Stefany, která se jmenuje podle křestního jména její babičky. A se svou dcerou Adélou, která má šperkařskou školu, jsou dnes reprezentantkami značky, která vystavuje po celém světě. A ty šperky nosí významné osobnosti politického i veřejného života," uvedla Jakouběová.

Druhá oceněná, Jana Voháňková, se zpracování vlny věnuje relativně krátce. "Celý život toužila žít ekologicky, obyčejně a vytěžit z přírody, co se dá. A před osmi lety si ten sen začala plnit, když si koupila hrázděný dům. Pochází z Kostelce nad Černými lesy, ale přestěhovala se sem do našeho kraje," uvedla Jakouběová. Řemeslu se věnuje Voháňková v Arnolticích ve Frýdlantském výběžku. Vlnu získává z ovcí, jež chová sama, i od dalších chovatelů. Zpracovává ji tradičními postupy: ručně třídí, máčí a pere v dešťové vodě, suší na slunci a češe na ruční bubnové česačce. Takto upravenou vlnu pak spřádá na kolovrátku a z příze tká koberce na tradičním tkalcovském stavu. K barvení používá přírodní rostlinné barvy.

Návštěvníci turnovských trhů ji mohli dnes pozorovat při předení na takzvaném Zbrankově kolovrátku. "Těch kolovrátků je po republice několik desítek a mezi přadlenami to je pojem," řekla dnes ČTK Voháňková. Z vlny vyrábí koberce, sedáky či kožešiny. "Není to tak, že by to byl nějaký zlatý důl, jak by si někdo představoval, ale vždycky si to svého zákazníka najde. Kdo ocení právě to, že to není chemicky zpracované, ale že to je rukama poctivě zpracovaná přírodní vlna," dodala.

Krajské ocenění se uděluje na trzích v Turnově každoročně od roku 2012. Titul doživotně získávají výrobci činní v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou ohrožené nebo jim hrozí zánik. Dvoudenní trhy v Turnově patří v Libereckém kraji mezi vyhlášené, loni je navštívilo 13.500 lidí. Každoročně na nich mohou návštěvníci obdivovat práci 150 řemeslníků. Nechybí tu mistři tradiční rukodělné výroby z různých krajů, držitelé národního titulu Nositel tradice lidového řemesla, nositelé regionálních značek i řemesla zapsaná na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

čtk