Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turistická stezka k Zrcadlové koze zůstane uzavřená kvůli sanaci skal asi až do srpna

17. 05. 2023 | 13:13

Nejspíš po celou dobu sanace skalního masivu zůstane kvůli bezpečnosti uzavřený úsek oblíbené stezky v Českém ráji, která vede podél řeky Jizera v Dolánkách u Turnova k restauraci Zrcadlová koza. Práce začaly před měsícem, hotovo by mělo být nejpozději v polovině srpna. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí radnice Marcela Jandová.

cykloGWJ 02charousek
Opravovaný úsek stezky kolem Zrcadlové kozy je problém pro ty, kteří chtějí udělat okruh kolem Jizery. Archivní ilustrační foto Pavel Charousek

Uzavřený je úsek mezi mostem přes Malou Jizeru a místem Pod Myšinou. "S ohledem na bezpečnost je nutné využít náhradní trasy. Můžete využít například cestu přes Metelkovy sady stezkou Myšinou směrem na Zrcadlovou kozu, nyní už je v provozu "lanový" přívoz u Zrcadlové kozy," uvedla Jandová.

Turnov kvůli uzavření stezky i přes hlavní sezonu čelí kritice, podle starosty Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) ale jinak postupovat nemohli. "Co se týče často diskutovaného termínu provádění stavby, tak mohu jen suše a pragmaticky konstatovat, že stavba je z cca 70 procent hrazena z Operačního programu Životní prostředí, a čekali jsme na přiznání dotace. Hned, jak jsme obdrželi akceptaci žádosti, byla podepsána smlouva a zahájena stavba," uvedl Hocke. Sanace nestabilních skal si vyžádá 3,4 milionu korun, dotace činí 2,32 milionu. "Bez peněz státu bychom museli cestu uzavřít. Jen tak dát do lesa 3,5 milionu korun je pro malé město typu Turnova skutečně mnoho peněz," dodal starosta patnáctitisícového města.

Skály je potřeba zajistit nad turistickou lesní stezkou v úseku dlouhém zhruba 350 metrů. Jde o svah, který má na výšku kolem 20 metrů a z něhož občas padalo kamení až na cestu. Při sanaci pracovníci vybrané firmy odstraní náletové dřeviny, odtěží nestabilní skalní bloky a očistí, ukotví a zajistí zbývající skály.

čtk