Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov bude mít do konce léta na střechách městských domů první dvě fotovoltaické elektrárny

30. 04. 2024 | 5:41

Turnov na Semilsku bude mít letos na střechách městských domů první dvě fotovoltaické elektrárny. Vybraná firma by na ně měla umístit solární panely do konce srpna. Radnice za to zaplatí 2,2 milionu korun bez daně, část nákladů uhradí ze státní dotace. Získala 1,4 milionu z fondu ministerstva životního prostředí. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) předpokládá, že úspora na nákladech za energie u těchto dvou budov by měla být mezi 20 až 40 procenty.

solar 2-8656654 1280
Ilustrační foto

"Když to bude lepší, tak nás to mile překvapí," dodal starosta čtrnáctitisícového města.

Solární panely dostane střecha 15 let starého kulturního centra Střelnice a před dvěma lety postavené polyfunkční komunitní centrum Fokus. Na Střelnici bude fotovoltaická elektrárna s výkonem skoro 50 kWp (kilowatt-peak), což značí, že ročně by mohla vyrobit bezmála 50 megawatthodin elektřiny. Na Fokusu bude menší fotovoltaická elektrárna, s výkonem do 15 kWp.

Obdobné projekty chystají také jiná města v Libereckém kraj. Například krajský Liberec plánuje, že v dalších dvou letech nainstaluje solární panely na střechy deseti městských budov. Jde o projekt téměř za 39 milionů korun, nyní radnice v soutěži hledá firmu, která fotovoltaické elektrárny vybuduje.

čtk