Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce dát ještě letos na první čtyři městské budovy solární panely

31. 03. 2023 | 17:26

Turnov v Českém ráji chce dát ještě letos solární panely na střechy čtyř městských budov. Zatím nejsou na žádné. Odhadem půjde o investici za osm až deset milionů korun, město se na ni pokusí získat dotaci. Novinářům to dnes řekl místostarosta Jan Lochman (PROTO).

solar technician-3936982 1280
Ilustrační foto

"Jedná se o záměr, který bychom chtěli realizovat v systému design, build. To znamená, abychom předali náš záměr nějaké firmě, která se nám o to komplet postará," uvedl Lochman. Podle něj už začali připravovat projektovou dokumentaci pro vypsání výběrového řízení.

Solární panely by měly dostat střechy nové radnice, budovy Fokusu, kulturního centra Střelnice a základní školy Žižkova. Podle Lochmana na ně dají panely s výkonem do 50 kilowatt, k čemuž není potřeba stavební povolení. Teoreticky by fotovoltaika na střeše každé z budov mohla ročně podle místostarosty vyrobit zhruba 50 megawatthodin elektřiny, což by pro město byla velká úspora. "Když si to vynásobíme dnešními cenami, tak jsme řádově na 250.000 korunách za jednu fotovoltaiku," dodal Lochman.

Pokud se podle něj systém design, build osvědčí, chtěli by tímto způsobem realizovat osazování solárních panelů na střechách i u dalších budov města.

Obdobné projekty chystají také jiná města v Libereckém kraj. Například krajský Liberec plánuje, že instaluje solární panely na střechy deseti městských budov. Odhadem na to bude potřeba 57 milionů korun, zhruba třetinu z této sumy by radnice chtěla zaplatit z dotace. Získat ji chce z programu modernizačního fondu ministerstva životního prostředí.

čtk