Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce mít urgentní příjem v nemocnici na jednom místě. Zatím má jen studii, peníze ne

03. 10. 2019 | 16:06

Turnov chce mít urgentní příjem v nemocnici na jednom místě, v plánu je i výstavba nového pavilonu pro zlepšení intenzivní péče. Odhadem na to bude potřeba přes 170 milionů korun bez daně. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) dnes novinářům řekl, že v optimistickém případě se začne stavět v roce 2021.

NemOperace Turnov
ilustrační foto

Zatím je hotová jen studie a musí se vyřešit i to, z čeho se výstavba zaplatí. Turnov o tom jedná s Krajskou nemocnicí Liberec (KNL), pod niž turnovská nemocnice patří. "Zatím směřujeme k dohodě, že část by zaplatila nemocnice (KNL) ze svých provozních peněz a máme usnesení zastupitelstva, že část by bylo ochotno zaplatit město," uvedl Hocke.

V turnovské nemocnici je nyní interní a chirurgický příjem na různých místech. "Když přijde někdo na pohotovost, tak musí spíše intuitivně tušit, zda má jít na chirurgii či internu," řekl starosta. Řešením by podle něj byla plánovaná přístavba ambulantního traktu za více než 50 milionů korun, kde by vznikl urgentní příjem. Kromě toho by tam bylo možné rozšířit zázemí pro IBD centrum, které se zabývá nespecifikovanými záněty střev.

Ve fázi studie je zatím i výstavba pavilonu mezi stravovacím traktem a bývalým dětským oddělením, náklady se odhadují na 120 milionů korun. "Měla by to být stavba o třech podlažích, kde to nejzásadnější a nejdůležitější, co nemocnice potřebuje, je rekonstrukce a rozšíření intenzivní péče," řekl starosta. Počet lůžek pro anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) by se díky novému pavilonu mohl zvýšit ze sedmi na devět. "Devět bychom chtěli proto, aby se sem vrátila intenzivní péče v oblasti interního lékařství. A pak potřebujeme intenzivní péči pro IBD centrum, protože pacienti před nebo po zákroku ji potřebují. A hodilo by se nám rozšíření intenzivní péče také pro chirurgii," uvedl Hocke.

V plánu je využít jedno patro nového pavilonu k vybudování důstojného zázemí pro personál nemocnice a jedno pro vytvoření další lůžkové stanice. "Nechceme rozšiřovat kapacitu turnovské nemocnice, ale chceme zlikvidovat pětilůžkové pokoje, které máme na chirurgii a které si myslíme, že nepatří úplně do tohoto století. A rádi bychom pokoje snížili na standardní dvě lůžka," dodal Hocke.

čtk