Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce na prodloužení cyklostezky Greenway Jizera o deset kilometrů získat dotaci. Výstavba by měla stát 100 milionů

10. 07. 2023 | 5:00

Turnov chce na připravované prodloužení cyklostezky Greenway Jizera do Svijan získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Výstavba desetikilometrového úseku si odhadem vyžádá 100 milionů korun. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) uvedl, že žádost o dotaci si chtějí podat letos v září.

cykloGWJ 02charousek
archivní foto Pavel Charousek

"Je to jedinečná šance získat peníze. Je tam financování buď 80 ku 20 (procentuálně), nebo 85 ku 15, což je super pro tuto stezku, která je mimořádně využívaná a dokázali bychom ji prodloužit až do Svijan," řekl Hocke.

Nový úsek naváže na již hotový, také zhruba desetikilometrový. Ten vede do Turnova z Líšného přes Malou Skálu. Prodloužení na opačnou stranu města je navrženo od autobusového nádraží v Turnově přes Modřišice, Přepeře, Všeň a Příšovice k zámku ve Svijanech. Na pokračování stezky je již vydané stavební povolení, nyní si nechává Turnov zpracovat prováděcí dokumentaci pro provedení stavby. Hocke předpokládá, že v ideálním případě začne výstavba cyklostezky v příštím roce.

Cyklostezka Greenway Jizera po úplném dokončení povede od pramene Jizery na Smrku v Jizerských horách až po soutok s Labem ve středních Čechách. I když se původně předpokládalo, že už v roce 2015 by mohla být celá trasa hotova, mnoho úseků ještě chybí. Páteřní trasa by měla měřit 190 kilometrů, hotové jsou zatím desítky kilometrů. Aktuálně se v Libereckém kraji buduje zhruba za 94 milionů korun čtyřkilometrový úsek náročným terénem z Železného Brodu do Líšného. Hotový by měl být na podzim příštího roku.

čtk