Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce pro své dětské rehabilitační centrum postavit novou budovu za 50 až 60 milionů korun

03. 11. 2023 | 15:12

Novou budovu chce postavit Turnov pro své dětské rehabilitační centrum, které má ve společném areálu se speciální MŠ a ZŠ Sluníčko v ulici Kosmonautů. Vyřešit tím chce nedostatečnou kapacitu pro dětské centrum i školku. Zatím jde o záměr, náklady na výstavbu starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) odhaduje na 50 až 60 milionů korun. Podle něj se zatím nedá odhadnout, kdy by výstavba mohla začít.

rehabilitace disability-224133 1280
Ilustrační foto

"Je tam strašně moc neznámých. V tuto chvíli zadáme teprve architektonickou studii," řekl novinářům.

Projekt nese název Dětské centrum Stonožka, což má symbolizovat více než 100 nohou dětí, které v centru každoročně absolvují rehabilitací. "Dětské centrum se stará o rehabilitaci dětí s těžkým hendikepem, mentálním, fyzickým anebo se také stará o děti, který mají nějakou pohybovou vadu, špatné držení páteře, ploché nohy anebo jsou přetrénovaný ze sportovních aktivit," řekl starosta. Ročně do zařízení dochází kolem 260 dětí z regionu, z čehož přes 40 jsou žáci ze speciální školy, která je určená pro vzdělávání dětí s těžkým a hlubokým mentálním postižením, přidruženými vadami a autismem.

Dětské rehabilitační centrum zatím využívá ze čtvrtinu budovu, kde je mateřská škola. Pro obě instituce jsou současné prostory nedostatečné. Proto chtějí podle starosty pro dětské centrum postavit v tomto areálu novou budovu, která by byla se základní školou propojená krčkem.

čtk