Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov chce pumptrackovou dráhu do roka, vyhlásil na ni sbírku. Vznikne v areálu Maškovy zahrady

30. 09. 2019 | 10:10

Pumptrackovou dráhu chce do roka vybudovat skupinka příznivců této atrakce v Turnově. Náklady se odhadují na 1,2 milionu korun. Město přispěje čtvrt milionem korun, zbytek se pokusí bikeři z Českého ráje vybrat ve sbírce zřízené radnicí.

jabloneckola3TOP
ilustrační foto

Projekt uspěl v hlasování veřejnosti takzvaného participativního rozpočtu, kdy lidé přímo rozhodují o využití části peněz města. "Získal největší podporu," řekl ČTK starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Pumptrack je typ dráhy pro bicykly, který využívá jako hnací sílu pumpování, tedy pohyb nahoru a dolů. Cyklisté tímto způsobem mohou cvičit rovnováhu a různé dovednosti. V Turnově dráha vznikne v areálu Maškova zahrada, kde je i koupaliště či zimní stadion.

"Trať není mířena jen na nějakou skupinu lidí, omezenou bud věkově nebo zkušenostmi, co se týče jízdy na kole, ale bude pro všechny. Pro začínající i děti na odrážedlech a užijí si ji i zkušení bikeři," uvedl již dříve jeden z tvůrců projektu Marek Slavík.

Trať by se měla začít stavět příští rok na jaře a hotová být nejpozději do podzimu. "Do konce letošního roku se bude projektovat a do konce roku také poběží i sbírka," uvedl starosta. V plánu je zhruba 160 metrů dlouhá trať, záležet bude na tom, jak bude sbírka úspěšná. Hocke dodal, že podle toho, kolik se vybere peněz, rozdělí projekt pro realizaci na menší etapy.

čtk