Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov dokončil výstavbu prvních dvou solárních elektráren na střechách svých budov. Jsou na Střelnici a na Fokusu

29. 08. 2024 | 5:00

Turnov v Českém ráji dokončil výstavbu svých prvních dvou fotovoltaických elektráren. Solární panely jsou na střechách kulturního centra Střelnice a komunitního centra organizace Fokus. Jejich zkušební provoz začne do 14 dnů. Novináře o tom informoval místostarosta Turnova Jan Lochman (PROTO).

TUsolar1
Investice do fotovoltaických elektráren dosáhla zhruba 2,542 mil. Kč, dotace činí něco přes 1,407 mil. Kč. Foto + info: FB Město Turnov

"Obě dvě elektrárny jsou v tuto chvíli už nainstalované a v příštím týdnu by mělo dojít k oficiálnímu předání," uvedl místostarosta. Za vybudování obou fotovoltaických elektráren zaplatila radnice zhruba 2,5 milionu korun, část nákladů uhradí ze státní dotace. Získala 1,4 milionu z fondu ministerstva životního prostředí. Pro radnici je to první projekt k zajištění energetické soběstačnosti a snížení nákladů na energie. "Tyto dvě fotovoltaiky jsou relativně malé, takže nebudou úplně zásadním prvkem pro úsporu," dodal Lochman.

Na Střelnici je fotovoltaická elektrárna se špičkovým výkonem téměř 50 kilowattů, ročně by tak mohla vyrobit skoro 50 megawatthodin elektřiny. Na Fokusu je solární elektrárna se špičkovým výkonem do 15 kilowattů. Radnice a její organizace ročně spotřebují zhruba tři gigawatthodiny (GWh) elektřiny.

Foto z FB Město Turnov

Výraznější úsporu očekává Lochman poté, co se podaří opravit a zprovoznit nedávno zakoupenou malou vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Ročně by měla vyrobit až dvě GWh elektřiny. Místostarosta odhaduje, že v provozu bude nejdřív v příštím roce, spíše ale až v roce 2026. Podle zpracované studie bude vodní elektrárna potřebovat opravu za 20 až 70 milionů korun, záležet bude na rozsahu prací. "Ten rozptyl možností je od jednoduché rekonstrukce a opravy stávající technologie přes přidávání jezových turbín," řekl místostarosta. Předpokládá, že o variantě opravy na radnici rozhodnou do konce letošního roku.

Elektřina z nově vybudovaných solárních elektráren bude sloužit zejména k zajištění provozu budov, kde jsou nainstalované. "Fokus je především organizace, která funguje přes den. To znamená, že v době, kdy svítí sluníčko, tam je největší provoz, největší spotřeba. Takže tam si myslím, že to je ideální. Tam je fotovoltaická elektrárna, která nemá vlastní akumulační zařízení, nemá baterie," řekl Lochman. Na Střelnici naproti tomu fotovoltaiku doplňuje třicetikilowatthodinová baterie. "Tam jsme schopní energii částečně přesunout na využití v nočních hodinách," podotkl.

Podle Lochmana chce Turnov dát solární panely v budoucnu i na další městské budovy. "Před jejich instalací je však nutné vždy pečlivě prověřit technický stav objektů a především jejich střech. Vzhledem k očekávané životnosti solárních panelů více než 25 let musí být jistota, že i střecha pod nimi po tuto dobu nebude vyžadovat žádné zásahy," dodal.

čtk