Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov i přes propad v příjmech investice rušit nechce, řešit to bude hlavně úsporami

04. 05. 2020 | 13:09

Turnov na Semilsku očekává v souvislosti s koronavirem výpadek z daňových příjmů 20 až 40 milionů korun. To je oproti schválenému rozpočtu pokles o deset až 20 procent. Řešit to hodlá hlavně úsporami, investice omezovat nechce. Novinářům to dnes řekl starosta čtvrtého největšího města v Libereckém kraji Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

turnov www
Foto: www.turnov.cz

"Snažíme se minimálně zasahovat do investičních akcí, protože na velkou část máme uzavřené smlouvy, velká část investic je zahájena nebo probíhá," uvedl. Vedení města podle něj zároveň investice vnímá jako zásadní pro stabilizaci ekonomiky. "Ve chvíli, když bychom všichni začali škrtat investice, tak to nedopadne asi úplně dobře," řekl starosta patnáctitisícového města.

Minimálně o rok se bude odkládat zatím jen jedna zakázka, a to výstavba chodníku a opravy komunikace do průmyslové zóny Vesecko za 2,3 milionu korun. Radnice také pozastavila přípravu projektu přestavby bývalé kotelny na kovářský ateliér. "Protože rekonstrukce kotelny na Přepeřské by vedla v nějakém okamžiku k nákladům v řádech milionů a ty prostě v nejbližších třech letech nebudeme schopni tímto směrem alokovat," uvedl Hocke. "Což je mi líto, protože vize toho, že bychom měli v Turnově nejen centrum šperkařství a drahého kamene, ale měli bychom i centrum kované plastiky se mi moc líbila. Není tomu ale nakloněna doba," dodal.

Turnov má pro letošní rok schválené příjmy i výdaje téměř 520 milionů korun. V rámci úsporných opatření už radnice seškrtala výdaje 15,2 milionu korun. Odbory radnice na režijních nákladech musí ušetřit deset procent. A o sedm procent radnice zkrátila provozní příspěvky všem svým obchodním firmám a příspěvkovým organizacím, výjimkou jsou Zdravotně sociální služby Turnov a dětské centrum. Méně peněz rozdá město i ze svých dotačních fondů. V rezervě má radnice k dispozici dalších deset milionů. Podle starosty budou další úspory ještě hledat, navíc zastupitelé souhlasili s navýšením kontokorentního úvěru z 15 na 30 milionů korun. "Není to o tom, že bychom to chtěli utratit, ale dneska nevíme, jak bude velký propad daňových příjmů. A nemůže se stát, že město by najednou bylo v platební neschopnosti. To nejde, takže máme rezervu tímto směrem," uvedl starosta. Na výši letošního propadu bude podle něj záviset rozsah investic v dalším roce. "O co větším propadem skončíme letos, o to méně budeme investovat v dalším roce, protože nechtěl bych to roztahovat dál," dodal.

čtk