Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov jedná s vlastníkem zanedbaného Koňského trhu o koupi, cena je ale vysoká

03. 06. 2019 | 12:56

Turnov začal jednat se soukromým vlastníkem takzvaného Koňského trhu o prodeji této zanedbané lokality městu. Radnice má o dvouhektarový areál v centru zájem, požadovanou cenu ale považuje za vysokou. Novinářům to dnes řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

turnov-www-turnov-cz-IMG 00083 menší
Foto: www.turnov.cz

Konkrétní částku zatím starosta sdělit nechce. "Protože by to mohlo zablokovat všechna jednání. Jsme s majitelem domluveni, že exkluzivně jedná s námi," uvedl. Podle něj je ale cena vyšší, než za jakou se prodal areál před dvěma lety v insolvenčním řízení. Město tehdy nabízelo 18,5 milionu korun, firma Bluebee ze skupiny Mactra Koňský trh získala za 34 milionů.

Radnice si už nechala zpracovat znalecký posudek na současnou hodnotu zanedbaného areálu. "Ani zdaleka se neblíží k tomu, jaká je cena požadovaná," řekl Hocke. Radnice si ještě nechá zpracovat architektonickou urbanistickou studii na celý prostor. "Protože potřebujeme nějakým způsobem odůvodnit navýšení ceny nad cenu v čase a místě obvyklou," uvedl starosta. Studie by podle něj měla být hotová na podzim. "Pro nás je ta lokalita na jednu stranu důležitá, je to v centru města, dlouhodobě to je vnímané jako brownfield, už nějakých 15 nebo 20 let, ale samozřejmě jsou i další obdobné lokality, které jsou pro město důležité," dodal Hocke. Zmínil například parkoviště U stovky.

Na Koňském trhu mělo podle dřívějších plánů vzniknout obchodní středisko za 190 milionů korun, hotové mělo být už v minulém desetiletí. Záměr ale nevyšel. Vybudovat ho chtěla společnost Real Garant, která skončila před deseti lety v insolvenci. Podle starosty by tato lokalita byla vhodná pro bytovou zástavbu s parkem a menšími obchody. Její část se nachází v záplavovém území.

čtk