Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov kvůli nestabilnímu vývoji ekonomiky nepočítá pro příští rok s velkými investicemi 

17. 12. 2021 | 14:54

Čtrnáctitisícový Turnov v Českém ráji s velkými investicemi pro příští rok nepočítá. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) dnes ČTK řekl, že je to kvůli nestabilnímu vývoji ekonomiky a situaci na stavebním trhu. Podle schváleného rozpočtu bude čtvrté největší město v Libereckém kraji hospodařit v roce 2022 se 424 miliony korun, na kapitálové výdaje je určeno 80 milionů. Pro letošní rok zastupitelé schválili rozpočet ve výši 442 milionů korun s kapitálovými výdaji za téměř 90 milionů.

turnov Luděk Antoš IMG 6652
Foto: Luděk Antoš

Turnov v příštím roce očekává příjmy téměř 384 milionů korun, rozdíl oproti hodnotě rozpočtu pokryje z přebytku hospodaření z předchozích let. Ve fázi příprav jsou čtyři velké investice, dostavba divadla za 103 milionů korun, rekonstrukce sportovní haly v lokalitě u nádraží za 100 milionů a výstavba nové knihovny za 50 milionů a domu s pečovatelskou službou v ulici 5. května za 87 milionů Kč. Ani jedna z těchto staveb příští rok nejspíš nezačne. "Nedáváme je tam především kvůli tomu, že nevnímám, že by se ekonomika stabilizovala. A i na stavebním trhu je relativní přetlak na práci, navíc firmám chybí lidé, mají problémy s materiály," řekl Hocke.

Mezi největší investice roku 2022 by tak měly patřit rekonstrukce pasáže u radnice za 15 milionů korun a oprava Markovy ulice za 9,5 milionu. V plánu je také oprava střechy gymnázia za čtyři miliony korun a modernizace základny Krčkovice, která si vyžádá zhruba stejnou částku.

Rozsah investic se bude odvíjet i od toho, jaké budou daňové příjmy. Jejich nepředvídatelný vývoj ovlivnil hospodaření Turnova v letošním roce. "Rozpočet roku 2022 pracuje s velkým přebytkem rozpočtu 2021. Počítáme s tím, že na konci roku by nám mělo zbýt zhruba 35 milionů, což je relativně hodně peněz. Důvod, proč nám tak hodně zbývá, je, že daňové příjmy se pohybovaly poměrně hodně turbulentně. A když jsme zjistili, že máme více peněz, tak nastala krize ve stavebnictví v tom, že nebyly materiály, firmy nechtěly zakázky a my jsme museli přibrzdit investiční tempo," uvedl Hocke.

V příštím roce očekává turnovská radnice, že z daní získá skoro 283 milionů, což je skoro o pět procent více než letos. "Co se týče daňových příjmů, tak jsme na to šli relativně opatrně," dodal starosta.

čtk