Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov musí kvůli daňovému vládnímu balíčku schválenému loni v prosinci ušetřit 28 milionů korun

08. 02. 2021 | 13:28

Turnov kvůli daňovému vládnímu balíčku schválenému loni v prosinci musí ušetřit 28 milionů korun. Sníží příspěvky svým organizacím a rozdělí méně peněz na dotacích. Odloží také některé opravy a šetřit bude i na údržbě komunikací, zeleni či úklidu města. Novináře dnes o tom informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Turnov Luděk Antoš  IMG 6661
Turnov, foto: Luděk Antoš

Čtrnáctitisícový Turnov původně počítal s příjmy ze sdílených daní ve výši přes 208 milionů, nyní očekává 180 milionů. V rozpočtu tak podle starosty museli najít úspory za 28 milionů korun. "Což je je 16,5 procenta vůči roku 2019, který byl takový normální, relativně bohatý pro samosprávy," uvedl starosta.

Oproti původně schválenému rozpočtu podle něj o pět procent snížili provozní příspěvky obchodním a příspěvkovým organizacím města. Méně dostanou i sportovní, kulturní či vzdělávací organizace, které žádaly město o dotace. Turnov ročně rozděloval skoro deset milionů korun. "To snížíme o 20 procent," řekl starosta. Dalších půl milionu korun radnice ušetří snížením pracovních úvazků svých zaměstnanců a méně peněz půjde i do bytového fondu. Do něho město dávalo 80 procent z vybraného nájemného. "Tak to snížíme na 50 procent," uvedl Hocke.

Podle něj město také odloží plánované opravy protékající kašny na náměstí Českého ráje nebo hřbitovní zdi na Hruštici, jež je ve velmi špatném stavu. Letos se ani nebudou dělat podle starosty celoplošné opravy komunikací. Méně peněz půjde na údržbu zeleně a méně častěji se bude ve městě uklízet i vyvážet odpadky. "Třeba teď jsme přestali vyvážet odpadkové koše v sobotu," dodal Hocke.

čtk