Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov nezískal dotaci na opravu atletického stadionu, musí vyřešit vlastnictví pozemků

06. 02. 2024 | 8:17

Turnov na Semilsku nezíská dotaci z Národní sportovní agentury na opravu atletického stadionu, kde se každoročně koná mezinárodní mítink Memoriál Ludvíka Daňka. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) novinářům řekl, že neuspěli kvůli tomu, že město není jediným vlastníkem pozemků pod stadionem. Městu patří zhruba tři čtvrtiny, zbytek vlastní TJ Sokol Turnov. Město s ním proto podle starosty chce opět začít jednat o tom, zda by svoji část městu neprodal. Dříve už takovou nabídku sokolové odmítli.

memorial2 23
Atletický stadion v Turnově, kde se každoročně koná mezinárodní mítink Memoriál Ludvíka Daňka. Foto: Artur Irma

"Nechtěli to prodat, protože to považují za historický majetek Sokola. Říkali, že se domnívají, že v tom nikdy problém nebude a že to budeme řešit, až ten problém nastane. Takže teď ten problém nastal, tak se ho pokusíme nějakým způsobem řešit," řekl starosta.

Stadion potřebuje opravit povrchy atletického oválu a sektorů pro skok do výšky, hodu oštěpem či skoku do dálky, což si vyžádá asi 5,5 milionu korun. Podle starosty je to třeba udělat do dvou až tří let. "Pakliže budeme chtít dělat Memoriál Ludvíka Daňka," dodal Hocke. Město podle něj zvažuje i variantu, že by opravu provedlo bez státní dotace. Podle turnovského starosty, který je zároveň krajským zastupitelem, totiž o vypsání dotačního programu na opravy sportovišť uvažuje také Liberecký kraj. "Pokusili bychom se o ni zažádat," řekl Hocke.

Podmínky krajského dotačního programu zatím město nezná. I kdyby ale pro získání této dotace nebylo nutné výhradní vlastnictví pozemků pod stadionem, budou se tím muset podle starosty zabývat. Investic potřebuje areál více. "Je potřeba udělat osvětlení, zlepšovat zabezpečení sportoviště. To jsou všechno věci, u kterých by nám sjednocení vlastnických poměrů na atletickém stadionu hodně pomohlo," dodal Hocke.

čtk