Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov po 11 letech zdraží poplatek za svoz odpadu, cena vzroste o čtvrtinu

O čtvrtinu více zaplatí obyvatelé Turnova v Českém ráji příští rok za likvidaci a svoz komunálního odpadu. Základní roční poplatek za osobu radnice čtvrtého největšího města v Libereckém kraji zvýší z 660 na 840 korun. Sazbu město mění po 11 letech, důvodem je nárůst nákladů. Novinářům to dnes řekl starosta čtrnáctitisícového města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

"Znepokojivě sledujeme, jakým způsobem narůstá financování celého odpadového systému ze strany města," řekl Hocke.

Turnov se podle něj pokusil tento trend zvrátit před několika lety zavedením jiného systému sběru a svozu komunálního odpadu od rodinných a menších bytových domů s cílem přimět obyvatele k většímu třídění. Díky systému door to door sice podle starosty město získává z EKO-KOMU za třídění odpadu dvakrát více než před jeho zavedením, přesto to nestačí. "Nám to pořád nedokáže vykompenzovat inflační tlaky, které i v odpadovém hospodářství jsou," dodal Hocke.

Důsledkem toho podle něj je, že podíl města na odpadovém hospodářství stoupá. Zatímco v roce 2013, při předchozím zvýšení poplatku za odpady na 660 korun, byl podíl města 21 procent, loni to bylo už 41 procent. Od změny sazby na 840 korun radnice očekává, že jeho podíl klesne na 34 procent.

Loni náklady na odpadové hospodářství v Turnově přesáhly 17,6 milionu korun a radnice se na tom podílela bezmála 7,2 milionu korun. Pro příští rok vedení Turnova očekává, že na odpadové hospodářství bude potřebovat skoro 20,5 milionu korun. I přes nárůst nákladů by ale měl příspěvek radnice klesnout zhruba na 6,9 milionu za předpokladu, že se nesníží roční příjem od EKO-KOMU za třídění odpadu, který je přes tři miliony korun. Od obyvatel turnovská radnice na tomto poplatku dosud ročně získávala zhruba 7,6 milionu korun, zvýšením sazby by od nich měla vybrat zhruba o 2,9 milionu více.

Turnov není jediné město v Libereckém kraji, které příští rok zdraží poplatek za odpady. V Doksech na Českolipsku stoupne roční sazba z 520 na 840 Kč, v Železném Brodě na Jablonecku z 680 na 700 Kč. Česká Lípa tento poplatek obnoví po 14 letech, za svoz a likvidaci svého odpadu budou obyvatelé třetího největšího města v kraji platit 960 korun.

čtk