Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov systém třídění odpadů změní až po získání dotace, 6 milionů na nákup popelnic nyní nemá

05. 08. 2020 | 17:34

Turnov musí odložit připravovanou změnu systému sběru a svozu komunálního odpadů, jejímž cílem je odpad víc třídit. Město neuspělo u Státního fondu pro životní prostředí se žádostí o šestimilionovou dotaci na nákup zhruba 5000 nádob na separovaný odpad. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) novinářům řekl, že bez dotace není město schopno změnu uskutečnit.

odpadJNpopelnice smesny odpad
ilustrační foto

"Pakliže nedostaneme dotaci, tak nemáme šest milionů, abychom je v tuto chvíli mohli vrhnout do nákupu popelnic, do změny systému. Budeme čekat, až nám tu dotaci přidělí, a do té doby odpady budou fungovat v nějakém hodně podobném způsobu jako doteď," řekl.

Patnáctitisícový Turnov chtěl nový systém zavést už od ledna příštího roku. Starosta věří, že dotační program fondu bude navýšen, a dostane se tak v příštím roce i na ně. Podle místostarostky Jany Svobodové (býv. ANO) je turnovská žádost v zásobníku projektů. "Když jsme se dívali na bodové ohodnocení dalších projektů, tak je před námi v pořadí nějakých 44 milionů korun. Dá se ale předpokládat, že pokud státní fond alokaci navýší, tak by to zřejmě bylo o vyšší částku, než je těch 44 milionů," uvedla.

Podle analýzy, kterou si město nechalo zpracovat, by po zavedení nového systému měla roční produkce směsného odpadu klesnout za každého obyvatele o 70 kilogramů na 160. Město toho chce docílit tím, že interval svozu komunálního odpadu od rodinných domů a menších bytových domů prodlouží z týdne na 14 dnů a majitelům domů zdarma půjčí nádoby na papír, plasty a bioodpad, jež chce pořídit z dotace. Popelnic na tříděný odpad přibude i na sídlištích tak, aby v průměru na jednu nádobu bylo maximálně 150 lidí.

Zapojení obyvatel do nového systému třídění odpadu město finančně zvýhodňovat nebude, i když o tom původně uvažovalo. Roční základní poplatek za odpady na obyvatele je v Turnově 660 korun. Skoro 500 obyvatel ale za současného systému čerpá nějakou slevu na poplatku díky tomu, že už nyní odpad aktivně třídí. Separováním do speciálních pytlů mohou obyvatelé města ušetřit až 330 korun.

čtk