Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov v příštím roce postaví komunitní dům, získal na něj dotaci

01. 10. 2019 | 15:04

Turnov v příštím roce postaví za více než 21 milionů korun komunitní centrum. Bude ho využívat Fokus Turnov, který pomáhá lidem s duševním onemocněním a mentálním postižením, a další organizace pomáhající rodinám ohroženým sociálním vyloučením.

seniořiMedvídek
ilustrační foto

Město na výstavbu získalo evropskou dotaci 17 milionů. Novinářům to dnes řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Zakázku na výstavbu centra chce město vypsat na podzim a stavět se bude asi v příštím roce.

Komunitní centrum město vybuduje u budovy Nové radnice ve Skálově ulici. Ustoupit mu bude muset současný dům, který Fokus Turnov využívá už asi osm let. Jedná se o budovu města, která je ve špatném technickém stavu. "Chtěli bychom v únoru a březnu bourat stávající objekt Fokusu, mezitím je (Fokus) přestěhujeme do objektu Skálova 84 a od března do listopadu v prostoru za novým úřadem a u jídelny Základní školy Skálova by probíhala výstavba," uvedl starosta.

Fokus Turnov provozuje rehabilitační dílny, pořádá výlety i rekondiční pobyty a pomáhá klientům, kteří se dostali do nouzové situace s bydlením. V nově vzniklém komunitním centru bude Fokus garantem služeb pro lidi ohrožené sociálním vyloučením, aby byly splněny podmínky dotace. "Na to musí navazovat další aktivity - kulturní, volnočasové, poradenské a environmentální. To znamená, že mi do toho objektu budeme hledat další poskytovatele služeb," uvedla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok).

Cílem podle ní je, aby rodiny ohrožené sociálním vyloučením mohly různých služeb a poradenství využívat na jednom místě od raného věku až po dospělost. "Očekávám i větší propojení s naší Základní školou Zborovská, která je dřívější praktická škola," dodala Houšková.

čtk