Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnov zvýší od ledna poplatek za ubytování z 21 na 30 korun za osobu a den

01. 12. 2023 | 15:06

Turnov od ledna příštího roku zvýší poplatek za ubytování v hotelech, penzionech či apartmánech z 21 na 30 korun za osobu a den. Vyhlášku o poplatku z pobytu změní město v Českém ráji po čtyřech letech. Starosta Turnova Tomáš Hocke (nezávislý blok) dnes navýšení zdůvodnil investicemi do cestovního ruchu.

turnov proch 04 mad
Foto: Mad

"Město Turnov se do turistického ruchu snaží nějaké peníze dávat a dalo je tam i v minulosti," řekl novinářům. Zmínil například přestavbu návštěvnického centra, investice do hradu Valdštejn nebo příspěvek na provoz cyklostezky Greenway. Ve fázi příprav je podle starosty prodloužení cyklotrasy Greenway Jizera ve směru na Svijany či oprava cesty k rozhledně Hlavatice, přičemž rekonstrukci bude potřebovat i samotná rozhledna.

Loni město s půlmiliardovým rozpočtem na poplatku z pobytu získalo do rozpočtu přes 715.000 korun, od navýšení očekává dalších zhruba 300.000 korun navíc.

Od ledna bude mít Turnov pozměněnou i vyhlášku, jež se týká vybírání poplatků za užívání veřejného prostranství. Peníze za zábor městských pozemků podle starosty vybírají hlavně proto, aby motivovali stavební firmy k rychlejšímu postupu prací. Sazby zůstanou pro příští rok stejné, z vyhlášky se ale zastupitelé rozhodli vyjmout tři parky. Jeden je u letního kina a dalšími jsou Metelkovy a Rývovy sady. Podle starosty je vyjmou kvůli tomu, že se v těchto lokalitách koná řada kulturních a dalších akcí, které město podporuje. "A nechtěli jsme zatěžovat dál organizátory tímto poplatkem, který jsme jim dosud museli nějak složitě přes dotace vracet zpátky," dodal Hocke.

čtk