Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovské Muzeum Českého ráje představuje sbírky zrestaurované díky evropským penězům

17. 01. 2023 | 10:21

Pouhá čtyři písmena: IROP. Integrovaný regionální operační program. Jeho prostřednictvím se v Česku rozdělují peníze poskytnuté z evropských fondů, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Díky němu turnovské muzeum získalo finance na restaurátorské práce a další akce, které dlouhá léta mělo v plánu. Nyní restaurované předměty ze sbírek představuje na výstavě s názvem Víc než make-up.

DSCF2186
Muzeum Turnov, sbírky

„Tento program nám opravdu velmi výrazně pomohl zlepšit stav sbírkových předmětů a podmínky pro jejich uchování pro další generace. Naše muzea mají sbírkové předměty v mnohasetmilionových hodnotách. Ze zákona musíme těmto předmětům věnovat maximální možnou péči, tedy i tu restaurátorskou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Název projektu, jehož hlavním cílem bylo zachovat, ochránit a přispět k rozvoji potenciálu kulturního dědictví Českého ráje, zněl Restaurování historických artefaktů kulturního dědictví muzea českého ráje v Turnově, digitalizace a posílení ochrany.

Muzeum Turnov, sbírky„Historické artefakty byly restaurovány tak, aby byly i dále zachovány pro příští generace a mohly být veřejně vystavovány. Pamatovalo se i na modernizaci depozitářů. Sbírkové předměty byly zajištěny proti krádeži či požáru a také byly vytvořeny potřebné podmínky pro jejich uložení z hlediska teploty, vlhkosti a světelnost. Současně byla pořízena i technika na digitalizaci,“ doplnil David Marek, historik a jeden z kurátorů výstavy.

Výstava Víc než make-up ukazuje výsledky práce tohoto projektu, do kterého se Muzeum Českého ráje v Turnově zapojilo v letech 2017 až 2022. Během této doby došlo k restaurování vybraných sbírkových předmětů ze čtyř podsbírek – historické, etnologické, výtvarného umění a Scheybalovy sbírky.

Muzeum Turnov, sbírkyJednalo se o předměty spojené s významnými osobnostmi regionu, doklady regionální produkce a tvorby a o předměty kulturní a náboženské piety. Od jedinečných barokních lunet Jan Jiřího Hertla z turnovského františkánského kláštera, přes cenné pojizerské betlémy, historicky hodnotné kramářské tisky sesbírané J. V. Scheybalem, skleněné negativy z produkce místních fotoateliérů, až po první oponu turnovského divadla.

Výše dotace tohoto projektu z evropských fondů činila 6.189.046,35 korun, ze státního rozpočtu a Libereckého kraje získalo muzeum 1.092.184,65 korun. Celkově Kč. Celková suma tedy v součtu představovala 7.281.231 korun.

Vernisáž se koná 19. ledna od 17 hodin. Výstava potrvá do 5. března.

LK/Jan Mikulička