Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovské muzeum ukáže renovované exponáty na výstavě Víc než make-up. Využilo sedmimilionový evropský dotační projekt

18. 01. 2023 | 15:50

Turnovské muzeum se pochlubí exponáty, které mají za sebou renovaci díky sedmimilionovému evropskému dotačnímu projektu. Muzeum je ukáže na připravované dvouměsíční výstavě nazvané Víc než make-up. ČTK o tom informoval kurátor David Marek. Slavnostní zahájení výstavy se koná ve čtvrtek 19. ledna v 17:00. Ve Výstavním sále výstava potrvá do 5. 3. 2023.

turnovvystavaTurnov3
Výstava se otvírá už za pár hodin... Foto: Artur Irma

Turnovské muzeum nechalo v předchozích několika letech renovovat exponáty ze čtyř svých podsbírek - historické, etnologické, výtvarného umění a Scheybalovy sbírky. Šlo například o cenné pojizerské betlémy včetně výjimečného třímetrového malovaného betlému z 19. století se 150 figurami od turnovského malíře Michala Bělohlávka. Po renovaci je také několik tisíc historicky hodnotných kramářských tisků sesbíraných J. V. Scheybalem nebo desítky skleněných negativů z produkce místních fotoateliérů. "Byly v podstatě nečitelné, ale restaurátorka v posledních dvou letech byla schopná z nich dostat ten obraz a obnovit je tak, že konečně víme, co se na těch negativech nachází," řekl Marek.

Foto: Artur Irma

Po renovaci je také první opona turnovského divadla z 19. století. Má na délku přes 7,5 metru a na výšku skoro pět metrů. Ta ale na turnovské výstavě nebude, je dočasně zapůjčená jako kulisa jedné výstavy do Oblastní galerie Liberec. Odborníci renovovali také barokní lunety od malíře Jana Jiřího Hertla, vytvořil je před třemi stoletími pro turnovský františkánský klášter. I tyto obrazy už mohli vidět návštěvníci liberecké galerie. Půlkruhová plátna ze života sv. Františka tam byla vystavená loni v létě pod názvem Krajiny zázraků, v turnovském muzeu budou na výstavě kvůli jejich velikosti prezentovaná jen některá.

Foto: Artur Irma

Peníze z evropského projektu použilo turnovské muzeum nejen na restaurování sbírkových předmětů, ale také na modernizaci depozitářů. "Sbírkové předměty byly zajištěny proti krádeži či požáru a také byly vytvořeny potřebné podmínky pro jejich uložení z hlediska teploty, vlhkosti a světla. Současně byla pořízena i technika na digitalizaci," dodal Marek.

čtk