Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovské muzeum vystavilo repliku koruny Karla Velikého, autorem je jeden z nejlepších  evropských zlatníků Jiří Urban

23. 11. 2019 | 5:50

Repliku koruny Karla Velikého vystavují mimořádně v Muzeu Českého ráje v Turnově na Semilsku. Autorem je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků Jiří Urban z Turnova, který se vytváření replik věnuje dlouhodobě. Koruna, kterou právě dokončil, bude vystavena jen do 5. ledna, řekl dnes ČTK kurátor muzea Miroslav Cogan.

Urbanklenoty-turnov1
Foto: Artur Irma

Originál koruny nechal zhotovit Karel IV. v roce 1349. Po korunování na římského krále v Cáchách ji věnoval tamnímu dómu k uctění Karla Velikého, prvního císaře Svaté říše římské. Tam ji mohl Jiří Urban díky vstřícnosti správy dómu studovat a dokumentovat. Koruna je nezvykle velká - je vysoká 35 centimetrů a má průměr 21 cm, po obvodu tak měří 67 centimetrů. Antropologický výzkum potvrdil, že odpovídá velikosti lebky Karla IV.

Kopie je stejně jako originál zhotovena ze zlaceného stříbra, s použitím 82 přírodních kamenů a rytin. Broušené kameny jsou prací Jana Kroupy, autorkou kopií antických figurálních rytin je Eva Mrákotová-Víšková. Jde už o druhou kopii koruny Karla Velikého, kterou Urban dělal. Tu první dokončil v roce 2016 pro putovní výstavu Magičtí Lucemburkové. "Tahle je pro soukromého sběratele," řekl ČTK zlatník.

Urban už v minulosti vytvořil také repliky korunovačních klenotů Karla IV. včetně svatováclavské koruny i pozdější císařskou korunu Svaté říše římské. Je autorem i dalších cenných kopií. V muzeu v Poličce je jeho kopie pohřební koruny Přemysla Otakara II., v Lednicko-Valtickém areálu mají repliku vévodské a knížecí lichtenštejnské koruny. Turnovský zlatník vytvořil i kopii knížecí "Salmovské" koruny, repliky Sedlecké monstrance či šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. a kříž pro papeže Jana Pavla II.

čtk