Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovský dům Slunce všem pro autisty se rozšířil o jedno patro a umožňuje už i pobyty klientů

25. 08. 2020 | 13:19

Turnovský dům pro lidi s těžkým mentálním postižením a autismem Slunce všem se rozšířil o jedno patro, stálo to zhruba 12 milionů korun. Díky tomu začal nabízet také odlehčovací služby pro děti i dospělé. Prakticky to znamená, že v případě potřeby tam zdravotně postižený může strávit až tři měsíce v kuse. V Libereckém kraji dosud odlehčovací služby pro lidi s těžkým mentálním postižením a autismem nebyly. ČTK to dnes při slavnostním zahájení provozu řekla předsedkyně spolku Slunce všem Marcela Kurfirstová. Spolek centrum provozuje.

dům slunce turnov 118461247 1731884136964756 3385526515235648199 o
Foto: LK

Nová služba podle ní umožní, aby rodina klienta mohla odjet na dovolenou. Nebo ho tam může rodič umístit třeba ve chvíli, když sám musí na léčení do nemocnice. Podle Kurfirstové si před zahájením stavby dělali analýzu, jaký bude o tuto službu zájem, a dostali 34 žádostí. Odlehčovací služba je určená pro zdravotně postižené z celého kraje. "Když bude neobsazeno, tak i pro klienty z jiného kraje," dodala.Foto: LKSpolek si pro tuto službu nechal přistavět jedno patro budovy centra a výtah, který zajistil, že objekt je bezbariérový. "Přibylo šest jednolůžkových pokojů, dvě koupelny, dvě toalety, kancelář a společenská místnost," uvedla Kurfirstová. Výstavba stála 12,1 milionu korun, většinu nákladů pokryly dotace. Evropská s podílem státu činila 6,8 milionu a 4,8 milionu přidal Liberecký kraj. Stavělo se za provozu. Kurfirstová ocenila přístup firmy i jejích pracovníků. "Krásně se sžili. Naši kluci z nich byli nadšení. Pořád se ptají, kdy už zase přijdou," uvedla. Soužití na stavbě si dnes pochvaloval ředitel Ještědské stavební Josef Kubeš, jež zakázku získala. "Kontrolní dny nebyly jen s dozorem, investorem, ale i klienty, kteří nám radili, pomáhali, překreslovali leckteré plány a následně podávali i stavební materiál," dodal.Foto: LKAutismus patří k nejzávažnějším poruchám mentálního vývoje, jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. To je důvod, proč autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Různou formou autismu je postižený každý pětistý Čech. Stacionář v Turnově je v kraji jediným zařízením svého druhu. Postiženým a jejich rodinám slouží zařízení od roku 2012, začínalo v pronajatých prostorách mateřské školy v Palachově ulici, od jara 2015 je ve vlastní budově postavené za přispění kraje. Denní centrum je určené pro dospělé, maximálně jich tam může být devět. Odlehčovací služby s kapacitou až šesti klientů mohou využít i děti.

čtk