Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turnovský Granát při oslavách 70. výročí otevře veřejnosti dveře a poprvé svou uměleckou výrobu ukáže návštěvníkům

13. 10. 2023 | 5:00

Družstvo umělecké výroby Granát v Turnově na Semilsku v sobotu otevře poprvé svou výrobu návštěvníkům. Známý výrobce šperků z Českého granátu totiž slaví 70. výročí svého založení. Firma se otevírala dosud jen specializovaným skupinám návštěvníků, řekl novinářům předseda představenstva družstva Pavel Tvrzník. Otevření veřejnosti se uskuteční během akce Víkend Křišťálového údolí.

GRANÁTtURNOVvYROBA3
14. 10. 2023 - Den otevřených dveří v družstvu Granát Turnov Opracování českých granátů a výrobu nádherných šperků uvidí veřejnost takto zblízka vůbec poprvé za dobu existence podniku.

Kompletní program Víkendu křišťálového údolí ZDE.

V sobotu budou mít možnost do unikátní výroby nahlédnout nejen rodiny zaměstnanců, ale i široká veřejnost. Připravené jsou komentované prohlídky výroby v Granátu a lidé budou mít možnost navštívit v Turnově například i střední uměleckoprůmyslovou školu, kde se učí šperkaři. "Bude den otevřených dveří v muzeu, otevřená bude ulička řemesel, samozřejmě i naše galerie s prodejnou na náměstí," uvedl Tvrzník.

Turnovský Granát má v nabídce i miniatury českých korunovačních klenotů, foto z FB Granát TurnovVstupenky na prohlídky firmy si nelze rezervovat předem, ale až v sobotu na místě. Při čekání na prohlídku mohou lidé navštívit výtvarné dílny nebo shlédnout prezentaci firmy.

Český granát je průhledný, průsvitný drahokam krvavě rudé barvy o velikosti kolem čtyř až pěti milimetrů. Je výjimečně barevně stálý a odolný proti žáru i kyselinám. Šperkaři s ním pracovali už v raném středověku. Velké obliby se těšil v první polovině 18. století, kdy Marie Terezie dokonce zakázala vývoz surových granátů ze země. Turnovský Granát je unikátní tím, že provádí vše od těžby českého granátu až po finální prodej. Pro výrobu šperků ročně vytěží asi 500 až 600 kilogramů granátů.

K výrobě šperků využívá Granát tradiční postupy i moderní technologie. Českými granáty jsou zdobené například ceny Zlatý slavík, které v těchto dnech v Turnově dokončují.

K výročí vyrobili zdejší šperkaři unikátní soupravu tvořenou náhrdelníkem, náramkem, prstenem a dvěma sadami náušnic. "Soupravu tvoří 70 českých granátů raritní velikosti 6,8 krát 4,8 milimetru a jsou doplněny 1492 granáty o velikosti 1,1 až 1,5 milimetru, to vše zasazeno do zlata," řekla obchodní ředitelka Petra Pavlištová. Prodávat se bude za více než milion korun.

Foto z FB profilu Visit Crystal Valley

Družstvo Granát Turnov vzniklo v roce 1953, kdy 127 šperkařů z Turnova začalo společně pracovat v jedné šperkařské dílně s cílem navázat na tradiční výrobu granátových šperků v regionu pod jednou značkou. Poslední roky ale výrobu výrazně poznamenala koronavirová pandemie, která zavřela obchody a výrazně omezila turistický ruch. "Jako firma jsme to ustáli, vyčerpali jsme rezervy, museli jsme si vzít úvěry, ale i díky covidovým podporám státu jsme přežili a teď už se situace zlepšuje," dodal Tvrzník.

V předcovidovém roce 2019 hospodařil Granát Turnov se ziskem 1,4 milionu korun při tržbách téměř 154 milionů. V dalších dvou letech se tržby propadly o více než polovinu a hospodaření skončilo ztrátou. Loni už tržby vzrostly o 63 procenta na více než 114 milionů korun, hospodaření ale ještě bylo ztrátové. "Letos jsme zhruba na 90 procentech předcovidového roku 2019 a počítáme s obratem kolem 130 milionů," dodal předseda představenstva. Hospodaření firmy se 169 zaměstnanci podle Tvrzníka letos skončí asi v mírném zisku.

čtk